První východočeské házenkářské derby skončilo smírem, v neděli Jičín B hraje doma

06. 10. 2022 Házená « zpět

Jičín - Házenkářská juniorka Jičína zajížděla v sobotu 1. října k dalšímu utkání do Náchoda. Jak už je zvykem, v dresu Jičína nastoupili opět z větší části dorostenci, z toho tři, kteří hráli loňskou sezonu v kategorii mladšího dorostu. V pohledném, napínavém utkání si oba celky myslely v průběhu hry na plný bodový zisk, v dramatické koncovce vybojovali hosté cennou remízu, byť v průběhu zápasu vedli i o pět branek.

TJ Náchod - O2xyworld HBC Jičín B 27:27 (10:13)

Mladý celek Jičína přijel do Náchoda s cílem bodovat. Od počátku se snažil hrát rychle, vycházet z bleskových protiútoků a hrát aktivně v obraně. Prvních třicet minut se Jičínským tato představa plnila na sto procent. Obrana pracovala bez větších chyb, dařily se rychlé brejky a především Hůla v brance byl k nepřekonání. Dokázal náchodským střelcům pochytat i ty nejvyloženější šance, jeho úspěšnost byla v poločase 50 procent! V útoku se dařilo bratřím Hájkům, kteří neomylně posílali spoluhráče do jasných příležitostí, či dokázali sami zakončovat. V obraně vévodil Bareš, řídil si své mladší spoluhráče. Ovšem i domácí brankář dokázal mnohé pochytat, počet branek tak příliš rychle nenarůstal. V Jičínském dresu zářil střelecky Krahulec, z prostoru křídla a z brejků byl neomylný. Hosté dokázali odrazit počáteční nápor Náchodských a od 16. minuty se dostali do vedení od jedné do tří branek. Do kabin oba týmy odcházely za nadějného vedení Jičínských.

Také druhý poločas začali lépe hosté. Dokázali se prosadit z brejku a pěkných akcí z postu pivota. Díky tomu vedl tým Jičína v 7. minutě rozdílem pěti branek a nic nenasvědčovalo tomu, že by o vedení měl přijít. Pak však nastal ve hře hostů nepochopitelný zkrat. Vše začalo neproměněnými šancemi z prostoru spojek a pivota, přišla okénka v obraně a najednou se domácí dostali do hry. Jejich obrovský tlak, podporovaný slušně zaplněným hledištěm, přinutil hosty k dalším chybám. Útlum Jičínských byl znát i v útoku. Citelně byla znát absence M. Hájka, který odstoupil pro drobné zranění a též zvýšená tvrdost domácí obrany jičínské hráče několikrát odradila od individuálních akcí. Tím se dostal jičínský útok do nesnází, ubylo rychlých protiútoků. Hráči HBC již nedokázali tak snadno překonat a překvapit nekompromisní domácí val. K tomu se navíc k výbornému výkonu rozchytal domácí Polášek, zatímco jičínská obrana se stala až příliš prostupnou. Náchod dokázal skóre 11:16 v 7. minutě otočit, většinou po líbivých házenkářských akcích, na 18:17 v minutě 13. Domácí hráli v neskutečné euforii, mladíci v jičínském dresu naopak hráli v útlumu. Náskok domácích narostl až na tři branky (51. minuta) a zdálo se, že je o osudu zápasu rozhodnuto. Jičínští však včas zabojovali, zvedli hlavy a dokázali se vzchopit. Pomohla jim k tomu i nepřesná muška Náchodských, kteří několik jasných šancí zahodili. Hosté se tak dotáhli na rozdíl branky a mohli i srovnat, ale z brejku nastřelil jičínský hráč náchodského brankáře do hlavy a místo vyrovnání se dostali domácí v přesilovce, po chybě v jičínské rozehrávce, do vedení 26:24. V jičínském dresu však měl nabito Krahulec a byl to on, kdo třemi brankami dokázal stav utkání srovnat na 27:27. V závěru zazvonila dvakrát tyč jičínské branky a smůlu si vybrali Náchodští, když z poslední devítky po čase opět trefili tyč.

Infarktový závěr stanovil konečný a zřejmě spravedlivý výsledek. Mladící v jičínském dresu nezklamali, jejich dorostenecký věk (3 loňští mladší dorostenci!) je omlouvá za některé chybičky, pramenící ze zápalu pro hru. Hosty musí mrzet herní výpadek mezi 7. až 15. minutou druhé půle, ve zbývajícím čase ukazovali, že házenou umí.

Sestava a branky Jičína B: Knittl, Hůla - Krahulec 12/3, J. Hájek 6; M. Hájek, Bareš, P. Drbohlav a Dominik Doškář po 2; Brádler 1; Frýba; F. Tůma; Jandera; Hejtmánek.

Fakta - sedmičky 1/1:3/3, vyloučení 6:2, ČK 0:0, diváků 100. Rozhodčí Beneš, Kubis.

Sled branek: 1-0; 4-4; 6-8; 8-11; 10-13; 10-15; 18-17; 21-19; 23-20; 25-24; 27-25; 27-27.

Ve čtvrtém kole se jičínské "béčko" představí na domácí palubovce, v neděli 9. října přivítá od 13.00 v městské sportovní hale celek HK Bystřice pod Hostýnem. (HBC)