Házenkáři Jičína v Liberci nezaváhali a jsou ve čtvrtfinále Českého poháru

21. 10. 2022 Házená « zpět

Jičín - Netradičně v pondělí 17. října nastoupili házenkáři Jičína v Liberci k utkání osmifinále Českého poháru. Domácí, kteří ve 3. kole přešli po jednoznačné výhře 33:22 přes prvoligový Dvůr Králové věřili, že sehrají s favoritem na postup mezi nejlepší osmičku soutěže vyrovnaný duel a co nejvíce ho potrápí. To hosté se chtěli po předchozím ne příliš přesvědčivém představení v Náchodě a výhře 30:25 prezentovat v lepším světle. V jičínské sestavě chyběli Hlipala, Hlava a J. Drbohlav, do hry pro zranění nakonec nezasáhl ani Doškář.

Liberec Handball - O2xyworld HBC Jičín 20:37 (8:21)

Jičínští vstoupili do utkání koncentrovaně, věděli, že úvodní minuty mohou určit směr duelu. Branku doslova a do písmene zamknul gólman Pleva, jenž předváděl jeden bravurní zákrok za druhým, bohužel jeho spoluhráči byli s koncovkou v úvodu na štíru. S přibývajícími minutami se však Jičínští začali prosazovat, na úvodní gól domácích z ruky Jana Hájka, kterým snižoval z pohledu Libereckých na 1:2, odpověděli osmibrankovou šňůrou, 1:10. Tento stav určil ráz druhé poloviny první třicetiminutovky. Liberečtí se snažili, bojovali, radovali se z každé vstřelené branky, rozjetí hosté ale ukazovali výkonnostní rozdíl mezi soutěžemi. Brankář Pleva pokračoval ve skvělém představení a svým spoluhráčům roli favorita značně usnadnil. První dějství nakonec ovládli hosté 21:8, čímž prakticky rozhodli o postupu mezi nejlepších osm týmů Českého poháru.

Po změně stran dal jičínský kouč Mašát herní příležitost všem ostatním hráčům. Ti se na palubovce slušně zaplněné liberecké haly zpočátku hledali a umožnili házenkářům domácího Handballu snížit na 13:24, poté ale zpřesnili hru a náskok znovu začali navyšovat až na konečných 20:37.

Házenkáři O2xyworld HBC Jičín tedy potvrdili roli favorita a po vysoké výhře postoupili do čtvrtfinále Českého poháru. Skvělý zápas odchytal Pleva, ve druhém dějství byl vidět také brankář Machalický. Střelecky se nejvíce prosadili pivoti Freiberg a Pekař, aktivně si počínal rovněž Kovařík, branku si nakonec připsali všichni hráči, kteří se objevili na hřišti. Nutno ocenit také domácí házenkáře, kteří sympaticky bojovali i za nepříznivého stavu a svou měrou přispěli ke kvalitě zápasu. Stejně tak lze poděkovat libereckým fanouškům za korektní bouřlivé prostředí, které tomuto duelu vytvořili.

Sestava a branky Jičína: Pleva, Machalický - Kovařík a Freiberg po 5; Thorovský, Kastner a Pekař po 4; Matouš 4/2; A. Dolejší a Ženatý po 3; Š. Drbohlav 2; J. Dolejší 2/1; Rychna 1; Doškář.

Fakta - sedmičky 3/2:5/3, vyloučení 1:2, ČK 0:0, diváků 150. Rozhodčí Sovová, Veselý.

Sled branek: 0-2, 1-2, 1-10, 3-13, 4-17, 6-19, 8-21, 10-22, 13-24, 14-28, 16-28, 17-31, 18-36, 20-37.

Nyní se již házenkáři Jičína opět musí soustředit na těžké extraligové boje. V sobotu 22. října míří na horkou palubovku letos velmi silných Lovosic, následně je čeká "trojboj" v podobě tří domácích utkání v řadě - Strakonice, Handball Brno a Hranice. (HBC)