Druhá těsná porážka v řadě, jičínští házenkáři byli blízko cenného skalpu

25. 10. 2022 Házená « zpět

Jičín - Po týdenní reprezentační přestávce a pondělním úspěšném vystoupení jičínských házenkářů v osmifinále Českého poháru v Liberci čekal na Jičín v sobotu 22. října soupeř z nejtěžších, domácí tým HK Město Lovosice. Hráči Lovosic po úvodní domácí porážce s Plzní nastartovali vítěznou sérii sedmi zápasů, kterou chtěli samozřejmě prodloužit. Hosté cestovali na půdu jednoho z kandidátů na medailové příčky s cílem navázat na zlepšený výkon v duelu s Prešovem a pokusit se vybojovat alespoň bod. V sestavě Jičínských chyběli zranění Hlipala a Doškář.

HK Město Lovosice - O2xyworld HBC Jičín 28:27 (10:15)

Úvod zápasu patřil jičínským házenkářům, kteří se po přesných trefách J. Dolejšího a Kovaříka ujali vedení 0:2. Domácí sice záhy srovnali a na začátku osmé minuty otočili na 4:3, to ale nic neubralo na aktivitě hostujících hráčů. K velkému náporu Jičínských zavelel brankář Machalický. Likvidoval jednu šanci Lovosických za druhou a významnou měrou se podílel na budování jičínského náskoku. Hosté náležitě využívali vynikající podporu svého brankáře a šesti góly v řadě otočili na 4:9. Domácí byli z nečekaného vývoje očividně zaskočeni, i nadále si sice dokázali vytvářet nadějné brankové příležitosti, Machalický však pokračoval ve famózním výkonu a přiváděl hráče Lovosic k zoufalství. V útoku těžili Jičínští ze střelecké aktivity J. Dolejšího, Hlavy a Kovaříka, kteří měli lví podíl na navýšení náskoku na rozdíl šesti branek, 7:13. V závěru poločasu se Lovci pokoušeli korigovat, podařilo se jim snížit rozdíl na čtyři góly, všem hosté odpověděli rovněž dvěma zásahy, 9:15. V poslední minutě domácí upravili z pivota na 10:15, potřetí v utkání byl navíc hodně přísně vyloučen hostující Rychna a utkání pro něj skončilo. Těsně před závěrečným klaksonem byla nařízena proti domácím sedmička. K její exekuci se po uplynutí hrací doby postavil J. Dolejší, bohužel jeho střelecký pokus skončil pouze na břevně.

Do druhého dějství nastoupili Lovosičtí s cílem vývoj duelu obrátit, naopak hosté cítili šanci získat cenný skalp v podobě zisku dvou důležitých bodů. Domácí využili pokračující přesilovou hru a poměrně rychle snížili na 14:16. Další korekci výsledku ale hosté nepřipustili, opět využili několika zákroků Machalického a v polovině druhé půle odskočili na rozdíl čtyř branek, 15:19 a 16:20. Domácí lavička si brala oddechový čas, který Lovosickým hodně pomohl. Lovci třemi góly během dvou minut upravili na 19:20 a to jim vlilo novou krev do žil. Do poslední desetiminutovky nastupovaly oba celky za stavu 21:21. Hosté pokračovali v soustředěném představení, opět dokázali převážit misku vah na svou stranu, šest minut před koncem upravil nastoupivší gólman Pleva střelou přes celé hřiště do opuštěné branky domácích na 23:25. Za stavu 24:25 měli Jičínští možnost z levého křídla opět odskočit na dva góly, to se ale nepodařilo a domácí trestali. Nejprve srovnali na 25:25 a následně šli do vedení 26:25, když byl navíc vyloučen hostující Hájek. Jičínští i v oslabení zásluhou Kovaříka srovnali na 26:26. V pokračující přesilové hře dohráli Lovosičtí akci do pivota, pokus však skončil na břevně Machalického branky. Z následného útoku se do zakončení v nadějné pozici dostal Hlava, jenž ale trefil domácího gólmana do obličeje (byť ten udělal pohyb dolů) a dle výkladu nových pravidel obdržel dvouminutový trest. To se nelíbilo hostující lavičce, která byla za protesty oslabena o dalšího hráče. Jičínští tedy dohrávali ve dvojnásobné početní nevýhodě. Lovosičtí minutu před koncem skórovali, hosté vybojovali třicet vteřin před koncem sedmimetrový hod za faul na Kastnera. Ten využil J. Dolejší, jenž technickou střelou srovnal na 27:27. Štěstí bylo ale tentokrát proti Jičínu, domácí po oddechovém čase pět vteřin před koncem rozhodli o nejtěsnější výhře v poměru 28:27.

Házenkáři Jičína prohráli podruhé v řadě nejtěsnějším rozdílem jediné branky. Tentokrát ale byli bodovému zisku o poznání blíž, prakticky celý zápas byli o několik gólů vpředu, Lovosičtí šli do vedení teprve čtyři minuty před koncem. Jičínští podali bojovný koncentrovaný výkon, skvěle zachytal gólman Machalický, jenž držel šance hostů na bodový úspěch. Ovšem také Jičínští neproměnili několik šancí. Těch sice nebylo tolik jako u domácích, ovšem většinou ve velmi důležitých momentech, kdy se mohli bodovému zisku přiblížit ještě více. Celkově lze jičínské hráče pochválit, byť odjížděli z Lovosic velmi zklamaní.

Sestava a branky Jičína: Machalický, Pleva 1 - J. Dolejší 7/2; Kovařík 6; Hlava 4; Rychna a Freiberg po 2; A. Dolejší, Š. Drbohav, Kastner a Matouš po 1; J. Hájek 1/1; J. Drbohlav; Pekař; Thorovský.

Fakta - sedmičky 7/5:5/3, vyloučení 4:7, ČK 0:1, diváků 200. Rozhodčí Šlezingr, Špunar.

Sled branek: 0-2; 4-3; 4-9; 7-13; 10-15; 14-16; 16-20; 19-21; 21-21; 23-23; 23-25; 26-25; 27-27; 28-27.

Nyní čeká jičínské házenkáře velmi důležitý domácí "trojboj" v podobě tří po sobě jdoucích utkáních na palubovce městské sportovní haly. Již v sobotu 29. října hostí od 18.00 hodin nováčka ze Strakonic, v sobotu 5. listopadu ve stejném čase celek Brna a vše zakončí domácím duelem s Hranicemi v sobotu 12. listopadu, zde je výhoz v 19.00. (HBC)

další výsledky a tabulky