Heroický výkon jičínských házenkářů přinesl odměnu v podobě výhry nad ambiciózním Brnem

07. 11. 2022 Házená « zpět

Jičín - Po povinném vítězství nad nováčkem soutěže ze Strakonic přivítali v sobotu házenkáři Jičína silný celek SKKP Handball Brno. Hosté se netají medailovými ambicemi, v kádru mají mimo kvalitních českých hráčů rovněž pět zahraničních házenkářů. Do Jičína přijeli patrně v nejsilnějším složení, což se zdaleka nedalo říci o domácím týmu. K dlouhodobě zraněným hráčům, kterými jsou Miľko, Knittl a Ježek, jenž přišel do Jičína před sezonou z pražské Dukly, přibyli další zranění či nemocní. Nastoupit nemohli rovněž Kastner, Hlipala, Freiberg a Krahulec, jenž je připraven v případě nutnosti zaskočit na postu pravého křídla. Do zápasu nezasáhnul ani J. Hájek, který si plnil povinnosti v barvách mateřského Liberce. Naopak poprvé v sezoně byl na post pivota povolán mladík Frýba. Ani přes takto výrazně oslabenou sestavu neměli domácí jiný cíl než vítězství.

O2xyworld HBC Jičín - SKKP Handball Brno 29:26 (14:14)

Úvodní minuty utkání opanovali hráči hostujícího celku. První branku zaznamenal z pivota Žvak, následně se dvakrát trefil na střední spojce hrající Kocich a na ukazateli svítil stav 0:3. Poté se již ale ke slovu dostali také domácí. Nejprve mířil přesně J. Dolejší, o chvíli později proměnil samostatný únik Rychna a hned bylo veseleji. Brněnští se ale nenechali rozhodit, i nadále ukazovali svou sílu, o čemž záhy přesvědčili také přítomné fanoušky. Třemi góly v řadě zvýšili svůj náskok ve dvanácté minutě již na 3:7. Jičínské držel v těchto fázích utkání především střelecky disponovaný J. Dolejší, jenž vstřelil šest z úvodních sedmi branek Jičína a měl tak lví podíl na korekci skóre, stav 7:8 v polovině první třicetiminutovky. Přestože hosté odpověděli další brankou, následující fáze duelu patřily jednoznačně domácím. V pokračující přesilové hře se trefil Hlava, o chvíli později mířil již za stejného počtu hráčů přesně Kovařík, 9:9. To ale nebylo vše, prakticky vzápětí využil špatnou rozehrávku hostů znovu Hlava a na 11:9 zvyšoval po bratrské spolupráci A. Dolejší, když všemu předcházel důležitý zákrok gólmana Machalického. To byl pro hráče Kéniku těžký direkt, ze kterého se ale do konce půle dokázali vzpamatovat. Na začátku dvacáté první minuty zvyšoval J. Drbohlav na 12:10, poté ale dvakrát v řadě mířili do černého hosté a rázem bylo srovnáno, 12:12. Závěru poločasu byl tedy opět velmi dramatický. Za stavu 13:13 byl dvě minuty před koncem vyloučen Rychna, v pokračujícím útoku dohráli hosté akci do levého křídla. Tam se ve snaze zmenšit soupeři střelecký úhel postavil domácí J. Drbohlav, bohužel fauloval a dle trendu posledních sezon uviděl od nejzkušenější české rozhodcovské dvojice Horáček - Novotný přímou červenou kartu. Již tak značně oslabená sestava Jičínských dostala další "ránu". Nařízenou sedmičku ale Machalický lapil, stejnou možnost na druhé straně naopak využil J. Dolejší a upravil na 14:13. Hostující Živanov ale stihl několik vteřin před koncem srovnat na poločasových 14:14.

Do druhého dějství vstupovali domácí s cílem pokračovat v bojovném představení z úvodní půle a držet s favoritem utkání co nejdéle krok. To se zpočátku dařilo, první trefu zaznamenal z pivota Pekař, následně mířili dvakrát přesně hosté, na 16:16 vyrovnal aktivní J. Dolejší, když dorazil svou neproměněnou sedmičku. Za stavu 16:17 přišla pro domácí borce další rána, za třetí dvouminutový trest byl vyloučen Kovařík, jičínská defenziva tak ztratila jeden ze svých stabilních pilířů. Brňané přesilovku využili a zvýšili na 16:19. S vyhlídkami domácích házenkářů to v těchto momentech příliš růžově nevypadalo, Jičínští měli tříbrankové manko, navíc přišli o druhého hráče základní sestavy. O chvíli později ale potkal podobný osud jako domácího Kovaříka také hostujícího Žvaka, jenž musel pro třetí vyloučení rovněž opustit palubovku jičínské haly. Domácí poté v krátkém sledu neproměnili dvě sedmičky, v osmé minutě se netrefil Matouš, o dvě minuty později Thorovský. Prvně jmenovaný ale vše napravil, když vystihl rozehrávku Brňanů a do prázdné branky při pokračující přesilovce snížil na 17:19. Na začátku druhé desetiminutovky mířil přesně znovu Živanov, 17:20, ovšem poté přišel ve vývoji utkání obrovský zvrat. K němu zavelel brankář Machalický, jenž kryl několik šancí a ošemetných střel soupeře. V obraně přispěl svým dílem Rychna, jenž dvakrát obral hosty o míč, jednou z toho těžil Hlava, podruhé se prosadil sám zmiňovaný hráč domácích, 19:20. Na 20:20 srovnal J. Dolejší, vedení jičínským barvám přinesl po dalším zákroku Machalického z rychlého protiútoku Hlava. Na přelomu druhé a třetí desetiminutovky zneškodnil domácí gólman sedmičku Kocichovi, na druhé straně zvyšoval na 23:21 svou desátou brankou J. Dolejší. Hosté sice snížili na nejtěsnějších 23:22, další chvíle ale patřily jičínskému týmu. Tečovanou střelou se nejprve prosadil podruhé v utkání Š. Drbohlav, J. Dolejší se následně trefil ze země, stejný hráč využil dvě minuty před koncem dalšího skvělého zákroku Machalického a po individuálním průniku zvýšil na rozhodujících 26:22. V úplném závěru hosté sice dokázali ještě čtyřikrát skórovat, ovšem v obraně šli do rizika a domácí je vždy potrestali. Padlo tedy ještě mnoho branek, které ale nic nezměnily na konečné výhře domácích v poměru 29:26.

Házenkáři Jičína získali po heroickém výkonu zaslouženě dva body. Proti velmi silnému celku Brna ustáli problémy se sestavou, v průběhu utkání přišli také o dva vyloučené hráče, tým se ale ještě více semknul a otočil nepříznivě se vyvíjecí vývoj ze začátku druhého dějství. Domácí měli ve svém středu dvě výrazné individuality. Gólman Machalický předvedl především ve druhé půli fantastický výkon, v důležitých momentech svůj tým neskutečně podržel. Neméně platným hráčem potom byl J. Dolejší, jenž byl u drtivé většiny útočných akcí Jičína, sám se trefil hned třináctkrát. Střelecky, především z brejkových situací, se prosadil rovněž Hlava, v obraně odvedl velké penzum práce Pekař, svůj úsek hry zvládnul po vyloučení Kovaříka Š. Drbohlav, důležité míče vybojoval Rychna. Ocenění ale zaslouží všichni hráči, každý má svůj podíl na cenné výhře, která nasměrovala Jičínské zpět do bojů o play-off.

Sestava a branky Jičína: Machalický, Pleva - J. Dolejší 13/2; Hlava 4; Rychna, A. Dolejší, Pekař a Š. Drbohlav po 2; Kovařík, J. Drbohlav, Matouš a Frýba po 1; Thorovský; Doškář; Ženatý.

Fakta - sedmičky 5/2:5/3, vyloučení 7:4, ČK 2:1, diváků 321. Rozhodčí Horáček, Novotný.

Sled branek: 0-3; 2-3; 3-7; 7-9; 11-9; 12-13; 14-14; 16-16; 17-20; 21-20; 23-21; 26-22; 27-24; 29-26.

Bohatý házenkářský program posledních dní pokračuje i v tomto týdnu. Již ve středu 9. listopadu přivítají házenkáři Jičína od 19.00 ve čtvrtfinále Českého poháru obhájce prvenství z loňské sezony, Talent tým Plzeňského kraje. V sobotu 12. listopadu potom zakončí sérii tří domácích utkání v řadě soubojem s posledním celkem tabulky, týmem TJ Cement Hranice. Výhoz je v 19.00. (HBC)

další výsledky a tabulka