Po pomalejším rozjezdu házenkáři Jičína deklasovali poslední Hranice

14. 11. 2022 Házená « zpět

Jičín - Po středeční porážce ve čtvrtfinále Českého poháru s Plzní přivítali v sobotu 12. listopadu jičínští házenkáři na palubovce městské sportovní haly poslední celek tabulky, Cement Hranice. Domácí chtěli navázat na předchozí vítězné duely se Strakonicemi a Brnem a ve třetím střetnutí na vlastní půdě za sebou naplno bodovat. Hostujícímu celku se ani v letošním ročníku nedaří, na jejich bodovém kontě stále svítí nula, přesto přijeli Hraničtí do Jičína překvapit. V jičínské sestavě stále chyběli mimo dlouhodobě absentujících zranění Hlipala a Kastner, šanci dostal poprvé v letošní sezoně starší z bratrů Hájků Michal.

O2xyworld HBC Jičín - TJ Cement Hranice 42:26 (18:14)

Začátek utkání byl ze strany Jičínských poněkud ospalý, vedení se ujali hosté, když vlastní neproměněnou sedmičku dorazil za záda Machalického Halama. Domácí se poprvé prosadili až ve čtvrté minutě, kdy srovnával Matouš. V dalších minutách úvodního dějství se házenkáři Jičína především na své útočné polovině dostávali do potřebné provozní teploty a po pěkných akcích se ujali dvougólového vedení 6:4. S činností defenzivy již ale spokojenost panovat nemohla. Hráči si při plnění obranných úkolů počínali až příliš naivně, nehráli s patřičným důrazem a hosté toho využili ke vstřelení dalších gólů. I proto byl rozdíl ve skóre stále jednogólový až dvougólový. Ve druhé části první třicetiminutovky byl obraz hry stále stejný. V útoku se domácí dokázali prosazovat bez větších problémů, po pěkných akcích přečíslovali obranu Hranic, ne vždy se jim ale podařilo překonat solidně chytajícího brankáře. Jičínská defenziva stále výrazné známky zlepšení nevykazovala, hostující Pinkas snižoval čtyři minuty před koncem poločasu na nadějných 15:14. Teprve v úplném závěru přišel nápor Jičínských, který byl korunován třemi zásahy do černého. Nejprve se z pivota prosadil Freiberg, další branku přidal po pěkné individuální akci Š. Drbohlav a na 18:14 zvyšoval opět Freiberg.

Přestože se domácím na konci první půle podařilo soupeři odskočit, výkonem především v obraně zůstávali za očekáváním. Do druhé poloviny zápasu však vstoupili jičínští házenkáři impozantně. Nejprve se trefil Kovařík, aby následující okamžiky patřily nastoupivšímu A. Dolejšímu. Ten se v krátkém časovém úseku třikrát zapsal mezi střelce, když dokázal mimo jiné přečíst kombinace hostů a z následných kontrů zvýšit až na 22:14. Logicky následoval oddechový čas hostující lavičky, který raketový nástup domácích borců alespoň na chvíli přibrzdil. Za stavu 23:16 hráli hosté v oslabení, dvakrát po sobě chybovali a inkasovali góly přes celé hřiště do opuštěné branky, za Jičínské se trefili gólman Machalický a Matouš, 25:16. Na konci úvodní desetiminutovky se hráčům hostujícího Cementu podařilo snížit na 29:22, to ale byla jejich labutí píseň. Poté už zápas zcela ovládli domácí. Obrana již fungovala s patřičným důrazem a tvrdostí, hráči navíc dokázali "číst" pokusy hostů o kombinace a vystihnout tak jejich rozehrávku. Z následných rychlých kontrů do nezformované obrany bezpečně stříleli další góly. Jedenáct minut před koncem proměnil další z tutovek Hlava, jehož první trefa v utkání znamenala stav 36:23. V závěrečných minutách střetnutí dal domácí kouč Mašát příležitost dalším hráčů širšího kádru. Na palubovce se tak v jednu chvíli objevili kromě zkušených pivotů J. Drbohlava a Freiberga (domácí se na konci pokoušeli o hru v sedmi hráčích v poli) mladíci Thorovský, Doškář, Ženatý, M. Hájek a Matouš. Také oni pokračovali v brankostroji, dvakrát se mezi střelce zapsal střelbou z dálky Doškář, v pořadí čtyřicátou branku vstřelil ze sedmičky Hájek. Definitivní tečku za utkáním napsal Thorovský, jenž zužitkoval přesnou přihrávku brankáře Plevy po jeho předchozím vynikajícím zákroku a stanovil výsledku konečnou podobu 42:26.

Jičínští házenkáři tedy po vlažnějším vstupu do utkání přehráli poslední celek tabulky výrazným šestnáctigólovým rozdílem a v průběhu tří domácích duelů si přispali plný bodový zisk. Dařilo se jim v útoku, v první půli ale zaostávali při plnění obranných povinností. Střelecky se nejvíce dařilo Matoušovi, jenž zaznamenal osm branek, šestkrát se ve druhém dějství trefil A. Dolejší. Po pěti přesných zásazích přidali J. Dolejší, Kovařík a Thorovský. V prvním poločase si aktivně počínal Š. Drbohlav, dobrou práci na obraně odvedli po změně stran Rychna a Pekař.

Sestava a branky Jičína: Machalický 1, Pleva - Matouš 8/1; A. Dolejší 6; J. Dolejší, Kovařík a Thorovský po 5; Š. Drbohlav 3; Rychna, Freiberg a Doškář po 2; Hlava a Pekař po 1; M. Hájek 1/1; J. Drbohlav; Ženatý.

Fakta - sedmičky 2/2:3/0, vyloučení 5:7, ČK 0:1, diváků 300. Rozhodčí Šlezingr, Špunar.

Sled branek: 1-2; 4-3; 7-5; 10-7; 12-11; 15-14; 18-14; 22-14; 26-19; 29-20; 32-22; 37-23; 40-25; 42-26.

Náročný program pokračuje jičínským házenkářům také v tomto týdnu. V posledním kole první poloviny základní části cestují ve čtvrtek 17. listopadu na půdu šestého Frýdku-Místku, hned v sobotu 19. listopadu hostí od 18.00 pátý tým extraligové tabulky, HC ROBE Zubří. (HBC)

další výsledky a tabulka