Radek Ostrčil vede pohár

18. 08. 2008 Cyklistika « zpět

Nová Paka - Velice kvalitní a vyrovnanou formu si drží v letošní sezóně novopacký biker Radek Ostrčil, jezdící za Whirlpool Author Junior HK. Dvojnásob to platí o závodech Českého poháru v 1/2 maratonu, které jsou zároveň zařazeny do populárního seriálu Kolo pro život.

První závod seriálu Kolo pro život se jel na Orlíku. Zde měl novopacký biker výrazný handikep, když na startu stál až ve 3. vlně (asi 500. místo). Během celého závodu se však propracovával dopředu, až se přiblížil k 50. příčce celkově a v juniorech k 2. místu. Na 33. km ale přišel defekt a předjelo ho asi 40 lidí. Kolo se mu však podařilo opravit a zahájil stíhací jízdu. Cílem projel 70. celkově a jako 5. nejrychlejší v juniorech, což bylo příslibem pro další závody.

Druhý pohárový díl v Chomutově Ostrčil kvůli nemoci musel vynechat a na start se postavil až v třetím díle seriálu v Jistebnici. "Závod jsem měl dobře rozjetý, ale ke konci se projevil týdenní tréninkový výpadek kvůli nemoci a totálně mi došlo," zhodnotil Jistebnický kancionál České spořitelny, jak zní oficiální název závodu, Ostrčil. Přesto si oproti úvodnímu dílu mezi juniory o jednu příčku polepšil, když dosáhl čtvrtého nejlepšího času.

Další díl ČP v 1/2 maratonu se jel v Olomouci a zde již novopacký závodník dokonale prodal tisíce najetých tréninkových kilometrů. "Závod se mi vydařil. Juniory jsem vyhrál a celkově jsem vybojoval 37. místo," čišela z nadějného packého juniora spokojenost po jeho nejlepším závodě sezóny.

Jeden z nejtěžších a nejtradičnějších závodů zařazených jak do kalendáře ČS KOLO pro život, tak ČP v 1/2 maratonu je Manitou Železné hory, který se jel v Chrudimi už jako pátý závod ČP.

Na start 50kilometrové trasy se postavilo téměř 700 závodníků. "Od startu jsem se držel v popředí startovního pole, ale ve druhé polovině závodu přišla krize a začal jsem se propadat. Pět kilometrů před cílem jsem se ale vzpamatoval a začal jsem předjíždět jednoho soupeře za druhým. Tím jsem se ve své kategorii dokázal ještě prosadit na třetí příčku," zhodnotil průběh závodu Ostrčil.

Toto umístění vyneslo Radka Ostrčila do čela ČP v 1/2 maratonu v kategorii juniorů. Ve stejné kategorii je hořický Tomáš Zima (ZIMAX-PNEU Hořice) šestadvacátý.

Další pohárový závod je na programu tuto sobotu v Karlových Varech. (jk)