Fiala opět vítězem Silvestrovského šachového turnaje v Lužanech

05. 01. 2009 Šachy « zpět

Lužany - Tradičně poslední šachový turnaj roku se odehrává v Lužanech. Už po jedenatřicáté se příznivci královské hry sešli na Silvestra do klubovny obecního úřadu, aby začali s oslavou posledního dne roku nad šachovnicí už od rána. Účastnili se hráči z východních Čech, Libereckého kraje ale i z Brandýsa n/L a Kolína i velká a velmi silná výprava třinácti hráčů v čele s obhájcem vítězství Jaroslavem Fialou a loni druhým Zdeňkem Urbanem z Jičína. Fronta u prezence dávala tušit velkou účast.

Turnaj byl otevřený pro všechny výkonnostní skupiny, a tak se sešli mladí i starší. Deset borců s výkonností s ELO přes 2000 slibovalo napínavé boje i vysokou úroveň. Hrálo se v jedné kategorii Švýcarským systémem na devět kol. Podle pravidel bleskového šachu na 2x 15 minut. Za šachovnice usedlo devadesát hráčů a úderem deváté bylo spuštěno 45 hodin k prvním partiím.

Jak už to v Lužanech chodí, jednotlivá kola následovala za sebou bez zbytečných přestávek. Hned od počátku se vytvořila v čele silná skupina. Překvapením byl mladý Lukáš Vaníček z Nového Bydžova, který hned v prvních dvou kolech zaskočil papírově podstatně silnější hráče a sebral jim body.

Po pěti kolech byla krátká polední přestávka, příležitost k načerpání sil do rozhodujících kol a malé rekapitulaci. Že není možné podcenit nikoho, se přesvědčili silní Martin Štolc z Jičína a Jiří Bielavský z Hradce Králové. Jejich postavení v druhé polovině startovního pole rozhodně neodpovídalo jejich představám ani ELO. V té době figuroval na prvním místě Jaroslav Fiala s půlbodovým náskokem před Petrem Nálevkou z Lázní Bělohradu a třetím Zdeňkem Urbanem. Celkem dvanáct hráčů nemělo větší ztrátu než jeden bod, nic nebylo jasné, ale na roztřídění zbývala ještě čtyři kola.

Hned v šestém kole počítač nasadil proti sobě první dva a Fiala potvrdil roli favorita. Stejně i Urban, Jiruše a Dolenský si připsali za vítězství po bodu, a zůstali tak s jednobodovým odstupem na dosah prvnímu místu. V sedmém kole Fiala zvítězil nad oddílovým kolegou Dolenským a Urban porazil Josefa Jiruše z Hradce Králové. Souboj dvou mladých Hořičáků Tomáše Krause a Jakuba Šafaříka skončil remízou stejně jako partie předsedy KHŠS Jaroslava Šmída s Nálevkou. V předposledním kole se k první šachovnici posadili Fiala s Urbanem a po skončení partie si Fiala poprvé nešel pro slona za vítězství a připsal si nulu. Na druhé a třetí šachovnici se smírně rozešli Petr Buchar z Jičína s Fuchsem a další Jičíňák Lukáš Rychna s Jirušem. Najednou bylo před posledním kolem vše jinak. Na prvním místě byl Zdeněk Urban s lepším pomocným kritériem před Fialou. S jednobodovým odstupem pak následovali Buchar, Kraus, Krňávek, Šafařík a Fuchs.

Poslední kolo tedy rozhodovalo nejen o vítězi a boje zůstaly napínavé až do konce. Na první šachovnici usedl Fiala proti Bucharovi, na druhé pak Urban proti Fuchsovi. Fiala se dostal pod mírný tlak a partii zremizoval. Na druhé šachovnici šlo o první místo, Urbanovi se ale partie proti zkušenému Fuchsovi nepovedla a odevzdal celý bod soupeři. Na dalších šachovnicích porazil Kraus Krňávka, Jiruše Šafaříka a Uverič ze Dvora Králové překvapivě zvítězil nad Šmídem. Nálevka porazil Franka z Turnova a Borůvka z Jaroměře vyřadil z první desítky Honzu Kohouta. Jaroslav Fiala tedy trochu se štěstím obhájil prvenství v turnaji už posedmé. Pomalu aby se uvažovalo o změně názvu turnaje na Fialův Silvestrovský... O půl bodu za ním skončil druhý Zdeněk Urban, třetí Tomáš Kraus a čtvrtý trochu nečekaně František Fuchs, jediný, který v celém turnaji neokusil hořkost porážky. S jednobodovým odstupem za prvním skončili pátý Josef Jiruše, šestý Milan Borůvka, sedmý Georgie Uvelič, osmý Petr Buchar a devátý Petr Nálevka. Desítku doplnil se šesti body Lubomír Novotný z Nové Paky.

Jiří Bielavský a Kateřina Malíková, jediná žena v turnaji hostující za domácí Lužany, po polední přestávce mohutně finišovali. A jenom proto, že se v posledním kole setkali ve vzájemné partii a rozešli se smírně, ani jeden z nich neposkočil až do první desítky.

První tři místa si rozdělili stejní borci jako v minulém ročníku. Remízový král Mrázek ale letos nedorazil, jeho žezlo převzal Mráz z Valdic se šesti nerozhodnými výsledky.

Některé partie končily na čas. V tom měli výraznou převahu mladší nad staršími. Nelze ale mluvit o nezaslouženém vítězství, vyměřený čas je součástí pravidel a praporek na hodinách je většinou důležitější než ztráta figury.

Šachy jsou sport, kde věkové kategorie nejsou rozhodující. Cenu pro nejmladšího si odnesl šestiletý Tomáš Kabelka z Jičína, který teprve sbíral zkušenosti a jistě se bude zlepšovat. Cenu pro nejstaršího účastníka si odnesl osmasedmdesátiletý Zdeněk Mikule z Lomnice n/P, který s pěti body obsadil třicáté místo.

Domácích nastoupilo do bojů pět a vůbec si nevedli špatně. Kateřina Malíková obsadila nádherné 21. místo, Josef Splítek, který před turnajem oslavil sedmdesátku, skončil 31., Tomáš Málek 43., Petr Bičiště 50. a Vladimír Špáta sedmdesátý.

Věcné ceny obdrželo nejen prvních patnáct hráčů, ale i vítěz v každé desítce. Celkem bylo sehráno 405 partií a rozdáno 339 slonů. Lužanská specialita, prémioví sloni, ceny za vítězné partie, jako poukázka na občerstvení, se opět osvědčili a přispěli k pohodové náladě, která provázela celý turnaj. Vyhlášení vítězů, poděkování sponzorům i vzájemné popřání do nového roku proběhlo podle plánu do 15 hodin, a tak přípravy na večerní oslavy mohly začít včas. (lm)