Novopackou čtyřiadvacetihodinovku vyhrál Luboš Kristan

29. 06. 2009 Cyklistika foto: 1 « zpět

Nová Paka - Již pošestnácté si cyklističtí odvážlivci vyzkoušeli o víkendu svoji formu, a zvláště vůli, při dalším ročníku populární, ale velice těžké Novopacké čtyřiadvacetihodinovky.

Celkem deset cyklistů se vydalo v sobotu v 10.00 s vodičem pro první kolo Jirkou Šormem na pouť, která není omezena kilometry, ale časem 24 hodin. Špatné počasí, které v některých částech naší republiky přineslo velké záplavy, se Novopacku vyhnulo, a tak soutěžící měli celkem ideální podmínky. Pořadatelé vytyčili pro soutěž dva okruhy. Ten první, na kterém se jezdilo do 22. hodiny, měl otočku před Libštátem, při tom druhém se závodníci otáčeli v Roškopově. Poslední půlhodinu, v sobotu před desátou hodinou, dojížděli na 220 m dlouhém okruhu kolem autobusového nádraží, kde byl cíl. Všech deset startujících splnilo limit 200 km, a tak mohli být rovněž všichni klasifikováni a odměněni diplomem a cenami. Ženy se tentokrát na startu neobjevily.

V závodě překvapil sedmačtyřicetiletý Luboš Kristan z Alpin klubu Rokytnice, který ujel 702,86 km, což je po Rudolfu Coganovi a Danu Polmanovi třetí nejlepší výsledek v historii čtyřiadvacetihodinovky.

"Jsem šťastný, že se mně to povedlo a že proti loňskému roku, kdy jsem zde ujel 656 km, jsem se zlepšil téměř o padesát kilometrů," řekl v cíli šťastný vítěz, když zjistil, že překonal hranici sedmi set kilometrů. Kristan na kole závodí pouhé dva roky. Jinak se věnuje všem možným sportům, mimo jiné silovým vícebojům, horolezectví a alpinistice. Že se vytrvalostní sporty dají dělat i ve starším seniorském věku, potvrdil dvaasedmdesátiletý Jan Štěrba z Blanska, který na osmém místě ujel 435,25.

Všichni soutěžící, z nichž někteří jezdí pravidelně, byli se čtyřiadvacetihodinovkou spokojeni a většina přislíbila účast i na příštím ročníku. (bas)

Výsledky: 1. Luboš Kristan (Alpin klub Rokytnice) 702,86 km, 2. Petr Řezníček (BC Sport Semily) 660,72, 3. David Polák (CTC Fort Ústí n/O) 565,67, 4. Milan Richter (CTC Fort Ústí n/O) 547,66, 5. Vladimír Knap (Suchánek & Walraven) 542,22, 6. Josef Mlynář (CTC Fort Ústí n/O) 522,82.

Vítěz při dojížděcím kole. Foto: M. Pour

foto