Vítězem Brtevmana 2009 Tomáš Vokrouhlík

08. 07. 2009 Cyklistika « zpět

Brtev u Lázní Bělohrad - Tradičně výborná konkurence se sjela na čtvrtý díl Krkonošského poháru horských kol ve sváteční neděli 5. července do obce Brtev u Lázní Bělohradu. Tradičního Brtevmana připravil místní oddíl VELO-KUBA Lázně Bělohrad ve spolupráci s městským úřadem.

Úderem desáté hodiny začaly na zkráceném okruhu kroužit žákovské kategorie. Mezi mladšími triumfovali Daniela Březinová (Scott Scania Team Kolín) a Lukáš Slavík (DDM Spartak Vrchlabí) po dramatickém souboji s Lukášem Joukalem (Carla Dvůr Králové), vítězem loňského ročníku, jičínský Lukáš Kunt v dresu Loko Trutnov vybojoval tentokrát třetí příčku.

Mezi starším žactvem pak vystoupili na nejvyšší stupínek Jana Adámková (SK BP Lumen Úpice) a Lukáš Kobes (Veloclub Kolín).

V 11 hodin byl odstartován hlavní závod a na 4.500 metrů dlouhém a po vydatných deštích i řádně blátivém okruhu s převýšením 175 metrů začaly kroužit kategorie kadetů, juniorů, příchozích, žen, masters I i II, a především muži elite.

Z kadetů byl jednoznačně nejrychlejší Tomáš Bohata (Scott Scania Team Kolín) a Zuzana Pirzkallová (KC Kooperativa SG). Ze zástupců Jičínska byl nejblíže postavení na stupních vítězů, uniklo mu o pouhých 24 sekund, Tomáš Zima (ZIMAX PNEU Hořice), sedmý nejrychlejší čas pak zajel Tomáš Kalojíros (Tombiker.cz).

I nejrychlejší junior Daniel Veselý (Scott Scania Team Kolín) zvítězil stylem start-cíl s náskokem téměř šesti minut! Sedmou příčku vybojoval Leoš Baroch z lomnického týmu Cyklo Ski J. Žitník. Mezi dívkami obhájila loňský triumf na Brtevmanovi Markéta Sládková. O témě dva roky mladší Vendula Kuntová z Jičína (Dukla Praha), která loni na zdejší trati zvítězila mezi kadetkami, vybojovala prvním rokem mezi juniorkami pěknou druhou příčku.

Mezi ženami se zaslouženou vítězkou stala v mistrovském dresu jezdící Pavla Havlíková (KC Kooperativa), která přijela ladit formu před vrcholy bikové sezony (ME a MČR) a konkurentky přejela rozdílem několika tříd o více než 11 minut! Druhé místo vybojovala po loňském bronzu Ivana Pechoutová (Rubena Specialized), třetí skončila Lucie Blažková (Bikestars Vrchlabí).

V kategorii masters I (30-39 let) vybojoval vítězství o 1 minutu a 21 sekund Miroslav Kobes (Veloclub Kolín), přestože v polovině závodu ještě o 10 sekund zaostával za Miroslavem Kadlecem (Active Sport Jaroměř), který do cíle dojel druhý. Domácí Milan Jezbara se popral s tratí v sedmém nejlepším čase a osmé místo patří v letošním hodnocení Danielu Šírovi.

Mezi masters II vedl nejprve Luboš Toman, ale zhruba v polovině závodu jej předstihl Tomáš Čada (Redpoint Pearl ozimi), který byl na cílové pásce o 18 sekund rychlejší. Na bronzový stupínek vystoupil Pavel Crha (SO Ráj Hrubá Skála). Do Hořic pak vezou cenné šesté, resp. sedmé místo Thomas Kalojíros a Petr Vaněk.

Elitní kategorie mužů má v Brtvi vždy skvělé obsazení a nejinak tomu bylo i letos. Česká špička ladí formu na domácí šampionát, který je na programu již za 14 dní, a tak na startu nechyběli přední jezdci Českého Poháru Tomáš Vokrouhlík (ČS MTB Team), Jiří Novák (Odlo Specialized), Michal Vlček (KC Kooperativa) či loňský vítěz celého seriálu Ondřej Zelený (Rubena Specialized).

Hned od prvního kola se v čele usadila dvojice největších favoritů Tomáš Vokrouhlík a Jiří Novák. V úvodním stoupání třetího kola se zrodil rozhodující nástup. Tomáš Vokrouhlík potvrdil výborný výkon z posledního závodu Českého poháru a vzestup formy, když se svému soupeři začal vcelku snadno vzdalovat a s lehkostí si dojel pro vítězství. Nakonec s náskokem 2:58. V cíli pak prozradil, že se mu jelo dobře a na MČR bude chtít atakovat nejvyšší posty. Naopak druhý Jiří Novák po zdravotních problémech v uplynulých týdnech ještě není v optimální kondici. Třetí místo držel od začátku až do konce Michal Vlček (KC Kooperativa SG). Ondřej Zelený letos marně hledá loňskou formu a cílem projel letos až na šestém místě s odstupem za čtvrtým Tomášem Podrazilem (TJ Sokol Holé Vrchy) a pátým Tomášem Jiránkem (Ironman Sudoměř). Pěkný výkon předvedl i Ondřej Mikule (Cyklo Ski J. Žitník), který vybojoval v nabité konkurenci 8. příčku.

Program celého závodního dne završil závod pro místní děti, kde se vyřádily i ty nejmladší, a vlastně i jejich rodiče. Každý, kdo se tohoto závodu zúčastnil, obdržel ceny stejně jako nejlepší tři ve všech kategoriích. Kompletní výsledky zájemci naleznout na oficiálních stránkách seriálu www.krkonosskypohar.cz. (jk)