Ondra Mikule 8. v blátivém pekle RWE Okoloústí

04. 08. 2009 Cyklistika « zpět

Povrly - Český pohár v maratonu horských kol pokračoval svým letošním čtvrtým dějstvím v oblasti Českého středohoří. Centrem bikerského dění se stalo městečko Povrly nedaleko Ústí nad Labem. V rámci závodu RWE Okoloústí seriálu Cyklomaraton Tour tu byly připraveny dvě tratě, vedle té pohárové s avizovanými úctyhodnými proporcemi 90 kilometrů a 3000 metrů převýšení, která se jela na dva stejné okruhy, také trať poloviční.

Právě poctivá maratonská trať s dlouhými a prudkými stoupáními, navíc okořeněná o podmáčené a bahnité úseky, dělala mnohým závodníkům obrovské problémy. Vždyť na dlouhé trati byla padesátiprocentní "úmrtnost", ze stovky startujících do cíle dojelo 43 závodníků. Někteří maratonci závod po absolvování prvního kola vzdali, jiní se nevešli do určeného limitu 3,5 hodiny v polovině závodu.

Že se tentokrát nebude konat rychlostní závod po lesních dálnicích, napověděla již první skupinka favoritů, která na 15. kilometr přijela po hodině.

O prvenství a pohárové body se přijeli poprat hlavně do té doby společní lídři seriálu Jan Jobánek z Merida Biking Teamu a Jan Hruška z týmu Cyklotrenink.com. Spolu s nimi odjela už na prvním asfaltovém prudkém stoupání nedlouho po startu také dvojice z teplického Factor Bike Teamu, Tomáš Vokrouhlík a Robert Novotný. Náročná trať stovku bikerů už po prvním okruhu pěkně roztrhala. Skupinky byly spíše ojedinělým jevem, většinou se každý trápil sám.

Místy až krutý boj s tratí a blátem pro sebe nakonec rozhodl Tomáš Vokrouhlík, který v posledních metrech oplatil porážku z Malevilu Janu Hruškovi. Velice vydařený výkon tentokráte v sedle biku předvedl i vítěz Jičínské cykloligy Ondřej Mikule (Cyklo ski J. Žitník), který vybojoval ve své kategorii cennou 8. příčku a v absolutním pořadí se časem 6:11,18 prosadil na 20. místo.

Na trase 45 km, která se započítávala jako další díl ČP v půlmaratonu, se do cíle dostalo 120 závodníků. 33. příčku získal Jiří Smolík (Maraton centrum Jičín) a M. Zapadlo z Hořic se stal desátým nejlepším jezdcem v kategorii M40, v absolutním pořadí obsadil 65. místo. (jk)

Výsledky - 90 km

1. T. Vokrouhlík (Factor Bike Team) 4:41,16

2. J. Hruška (Cyklotrenink.com) -0,04

3. J. Jobánek (Merida) -2,48

20. O. Mikule (Cyklo ski J. Žitník) -1:30,02

M. Khol (Lomnice n/P) nedokončil.

Výsledky - 45 km

1. M. Bubílek (Merida Bikeranch) 2:26,06

33. J. Smolík (Maraton centrum Jičín) -53,36

65. M. Zapadlo (Hořice) -1:16,58