Dan Polman nejlepším Čechem v sérii MarathonMan Europe

16. 08. 2011 Cyklistika « zpět

Nová Paka - Celkem 400 bikerů ze třinácti evropských zemí se zúčastnilo Syncros MarathonMan Europe, což je největší evropský seriál MTB závodů. Tento seriál zahrnuje pět významných evropských MTB závodů, z nichž se dva jedou v Německu (Rocky Mountain Bike Marathon, Willingen a Erzgebirgs-Bike-Marathon, Seiffen) a po jednom v Čechách (Malevil Cup, Jablonné v Podještědí), Itálii (Rocky Mountain Bike Marathon, Garda Trentino) a Rakousku (Salzkammergut Trophy, Bad Goisern). Nejpočetnější zastoupení v pelotonu mělo tradičně Německo, následované Českou republikou, která se 140 bikery potvrdila svůj post "bikové velmoci".

Do celkového hodnocení se počítaly tři nejlepší výsledky. Nejvyšší počet bodů mezi muži nasbíral špičkový německý biker Stefan Danowski (Trenga De Team). Ženám dominovala jeho krajanka Sarah Zimmerlin (Wheeler-iXS).

Z českých MTB jezdců byl v celkovém hodnocení nejlepší Pačák Dan Polman, startující za tým lidé&HORY Duratec, když obsadil z 353 klasifikovaných mužů celkové 9. místo a ve své kategorii skončil sedmý. Nejlepší Češkou se stala Lucka Vlášková (Kellys Bike Ranch Team), která skončila mezi 38 ženami na celkovém 3. místě. Prvenství v kategorii Senior Masters (nad 50 let) si připsal celkově 43. Tomáš Přibyl (Eleven MTB Příchovice).

Ohlédnutí Dana Polmana

za sérií MTB závodů

Z časových důvodů jsem se zúčastnil nutného minima - tedy tří závodů. Vynechal jsem ty nejvzdálenější - italskou Gardu a německý Willingen. Vše začalo českým maratonem Malevil Cup (105 km). A málem u tohoto závodu i zůstalo, protože v posledních 12 kilometrech před cílem mě postihly dva defekty a dojel jsem na prázdném kole. Z výborně rozjetého závodu jsem nakonec přivezl podprůměrný výsledek a říkal jsem si, že účast v seriálu MME asi nebude mít cenu. Když jsem chtěl už rušit rezervaci penzionu v Německu, řekla mi moje žena, ať to nedělám a rozhodnu se až po druhém závodě v Rakousku, který bych stejně jel. A měla pravdu.

Nejtěžší evropský maraton - rakouská Salzkammergut Trophy - mě vrátil do hry. Na 211 km dlouhé trase s převýšením 7050 m jsem skončil celkově 15., a přivezl si tak slušnou porci bodů do seriálu. Takže do německého Seiffenu jsme nakonec odjeli. Tady mě sice čekala poloviční trať než v Rakousku, ale lijáky a bahnitý povrch ze závodu udělaly slušné peklo. Od půlky závodu jsem jel bez přední brzdy, takže jsem musel těžší sjezdy běhat. Ztráta v závodě byla ale oproti té z českého Malevilu menší, a tak jsem nakonec v evropské sérii obsadil celkové 9. místo, za což jsem rád, i když vím, že by to mohlo být lepší, nebýt technických problémů. Ty ale k závodění na bikách patří a někdy vás "holt" potkají v těch nejdůležitějších závodech.

Seriál MME považuji za skvělý nápad. Člověk se podívá na závody do zahraničí, kde se potkává s mnoha známými tvářemi a prohodí s nimi pár slov - někdy i během závodu. Myslím, že tento seriál evropských závodů má před sebou dlouhou budoucnost a čeští bikeři v ní budou hrát významnou roli, protože jich v závodních pelotonech neustále přibývá. (bas)