32. ročník silvestrovského šachového turnaje v Lužanech

05. 01. 2010 Šachy « zpět

Lužany - Na silvestra ráno jsem měl těžkou hlavu z toho, že lužanská hasičárna nebude stačit. Šachový turnaj je už známý a populární a na 32. ročník se předběžně hlásilo příliš zájemců.

Připravili jsme se na maximální obsazení a věřili, že nikomu oslavu konce roku nepokazíme tím, že ho na turnaj kvůli místu nevezmeme. V půl deváté, kdy je uzávěrka přihlášek, ještě byla u prezentace fronta a počet zapsaných se blížil stovce. Jičínská ekipa v čele s obhájcem J. Fialou byla prezentována telefonicky s tím, že kvůli služebním povinnostem se dostaví o čtvrt hodiny později. Nakonec nás ani nemrzelo, že osm z předběžně přihlášených nepřijelo. I tak se k první partii přesně v 9 hodin usadila rekordní stovka šachistů.

Přijeli staří známí, ale i hodně nových tváří, mezinárodní účast stvrdili dva Poláci. O úrovni svědčí 15 borců nad 2000 Elo bodů a celkem 73 hráčů nad 1600 Elo bodů. Fiala tentokrát nebyl papírově nejsilnější, k první šachovnici usedl Josef Kopal z Jablonce.

Při hodnocení dopoledního programu, to je prvních pěti partií, z celkových 9 kol se několik nečekaných výsledků přece jen objevilo. V prvním kole překvapil snad jen V. Brádler z Trutnova, který porazil J. Bielavského z Hradce Králové. V druhém kole se k velkému překvapení Fiala musel sklonit před Polákem J. Goreckým a do třetího kola nastupoval z 39. místa na 16. šachovnici. Zdálo se, že je s obhajobou konec. Ani mladý Tomáš Kraus z Hořic, loni třetí, neprocházel beze ztrát. O půl bodu ho obrali L. Kovář z Jilemnice a O. Němec z Lípy. Na první šachovnici své nejvyšší nasazení potvrzoval suverénní Kopal a plný počet bodů měl i hořický Petr Tázlar. Jan Kohout z Jičína je sledoval jen s půlbodovou ztrátou. Z dalších "dvoutisícových" favoritů ztráceli L. Kadeřábek, L. Novák, J. Bielavský a Z. Cakl po 1,5 bodech, další Petr Buchar, O. Sýkora, V. Fridrych, J. Rusnák, J. Jiruše a J. Doseděl dokonce po dvou bodech.

Po krátké přestávce na občerstvení v šestém kole Kopal potvrdil suverenitu vítězstvím nad Tázlarem a Fiala, který se po druhém kole zdravě naštval a pokračoval ve stíhací jízdě, vítězstvím nad Pavlem Kořínkem z L. Bělohradu. Kohout se smírně rozešel s oddílovým kolegou K. Mkitarianem, Schwarz porazil M. Čeřovského a T. Kraus nedal šanci K. Mollerovi.

V sedmém kole se na první šachovnici hrála rozhodující partie, zasedli proti sobě dosud suverénní Kopal a na straně černých finišující Fiala. Tvrdým útokem na krále si bod vybojoval Fiala a mohl si dojít pro zaslouženého slona. Schwarz porazil Kohouta, Kraus s oddílovým kolegou Tázlarem odmítli slona za vítězství a rozešli se smírně, souboj dvou Jičíňáků vyhrál Mkitarian nad Křížem. Kadeřábek zvítězil nad L. Kovářem a Gorecki porazil V. Volmana. Čelo tabulky bylo velmi vyrovnané. Vedli se 6 body Kopal, Fiala a Schwarz, ale ještě třináctý P. Nálevka ztrácel jen 1 bod. Zdaleka nebylo nic rozhodnuté.

V osmém kole proti sobě počítač posadil Schwarze a Fialu. Fialovi se však u první desky líbilo přece jen víc než u té šestnácté a vyhrál si dalšího slona. T. Kraus dostal za soupeře Kopala, ten se zřejmě nevzpamatoval z minulé porážky a prohrál i s Tomášem, Kadeřábek remizoval s Mkitarianem, Kohout s J. Jirušem a O. Němec s J. Dosedělem. Tázlar porazil Goreckého a hořický Jakub Šafařík zvítězil nad P. Nálevkou z L. Bělohradu. O. Sýkora si připsal bod nad J. Štefanem a Bielavský nad L. Novotným z Nové Paky. Fiala se najednou ocitl na čele sám, nebylo ale ještě rozhodnuto, s půlbodovou ztrátou za ním čekali na jeho zaváhání Hořičáci Tázlar a Kraus.

V posledním kole však Fiala s Tázlarem sehráli velmi velmistrovskou partii a rozešli se rychle a smírně. Kraus porazil Mkitariana a Kopal prohrál s Kadeřábkem a dokončil tak smolnou sérii porážek.

O pořadí bylo rozhodnuto. Jaroslav Fiala z Jičína se stal se 7,5 body opět, už poosmé, Silvestrovským králem. Tomáš Kraus své umístění proti minulému ročníku opět zlepšil a zůstal za Fialou na druhém místě se stejným počtem bodů, jen na pomocné hodnocení. Třetí skončil Petr Tázlar a čtvrtý Jiří Kadeřábek z Liberce se 7 body a dále následovali 5. Milan Schwarz ze Dvora Králové, 6. Pavel Kořínek z L. Bělohrad, 7. Jakub Šafařík z Hořic, 8. Ondřej Sýkora z Jablonce, 9. Josef Jiruše z Hradce Králové a 10. Luděk Novák z Lípy, všichni 6,5 bodu. Papírový favorit Josef Kopal z Jablonce skončil se 6 body na 11. místě. Potvrdila se tak stará pravda: 1) Ve švýcaru nerozhoduje zaváhání v prvních pěti kolech dopoledne. 2) Kdo ztratí odpoledne 2 body, nemůže počítat s první desítkou.

Ostré boje však probíhaly i na ostatních šachovnicích, vždyť šlo o každé vítězství, a tedy o slona. Prémiového slona pak mohl vyměnit za občerstvení k snědku i k pití.

Remízy se neodměňovaly. Pořadatele nejvíc šetřil remízový král Otakar Němec z Lípy se sedmi nerozhodnými výsledky, díky remízám však skončil až na 32. místě. O. Němec byl ale také jedním ze dvou hráčů spolu s Tomášem Krausem, kteří neprohráli jedinou partii.

Šachy jsou opravdu hrou bez omezení věku soupeřů. Nejstarším hráčem byl 82letý Jaroslav Sládek a nejmladším sedmiletý Tomáš Kabelka. V turnaji bojovala i jediná dívka Adéla Hlavová, všichni z Jičína. Domácím se příliš nedařilo, nejlépe se umístil se čtyřmi body na 65. místě Petr Bičiště. Věcné ceny obdrželo prvních deset, ale i vítěz v každé desítce, nejstarší i nejmladší, poslední i jediná žena. Celkem bylo sehráno 450 partií a rozdáno 378 slonů. Tahle lužanská specialita, prémioví sloni, ceny za vítězné partie, opět přispěli k pohodové náladě, která provázela celý turnaj. Vyhlášení výsledků i popřání k novému roku se zvládly do 15 hodin, a tak i večerní veselici všichni stihli včas. (lm)