Dan Polman po Vánocích nezahálel

12. 01. 2010 Cyklistika « zpět

Hradec Králové - Novopacký biker Dan Polman si vylepšoval svoji kondici třetí lednový den v Hradci Králové na zimních závodech horských kol Winter Okolo Hradce, které odstartovaly sérii maratonů Cyklomaratontour 2010.

Cyklisty přivítal areál hradeckého rybníka Biřička zcela zahalen do bílého sněhového hávu, s ledovkami na cestách a rtutí teploměru spadlou na -6 stupňů Celsia. I přes tyto extrémní podmínky se postavilo na start 170 odvážlivců, kteří se vydali na jednookruhový závod (20 km) nebo na dva okruhy o délce trati 40 km. Spíše rovinatá a rychlá trať prověřila i techniku jízdy, protože se na zasněžené trase vyskytovalo několik nebezpečných ledem pokrytých míst, ale i mělký brod a úzká lávka nad potokem. Pádů bylo požehnaně, ale naštěstí všechny skončily bez větších zranění.

Konkurence byla na zimní závod velmi slušná. Nejrychlejším na 40kilometrové trati byl podle očekávání Zdeněk Mlynář (1:29:39) z týmu Max Cursor, který je v zimě jakožto cyklokrosař v závodní formě. Druhý skončil Tomáš Vokrouhlík (1:29:47 - Factor Bike Team) následovaný Martinem Splítkem (1:32:55 - KED Cyklomax).

Packý biker Daniel Polman startující za novopacký Team Duratec, se mezi plejádou 120 cyklistů startujících na delší 40kilometrové trati neztratil a zajistil si časem 1:42:39 čtrnácté místo v absolutním pořadí. Ve své kategorii 30-39 let, kde startovalo 44 jezdců, skončil osmý. Bělohradský biker Miroslav Kraus dojel celkově 24. a v kategorii 40-49 let vybojoval časem 1:51:38 druhé místo.

Nejlepší ženou na dlouhé trati byla Lenka Křížová. Krátkou trať zvládl nejrychleji Tomáš Kalojiros (Tombike.cz) a mezi ženami vyhrála Radka Splítková (KED Cyklomax).

"Závod byl díky zimním podmínkám velmi atraktivní, ale i nebezpečný. Na dlouhých rovinkách v lesích se cyklisté sjížděli do balíků, což bylo na náledí hodně riskantní. Po startu jsem se dostal do druhé skupiny čítající asi patnácti jezdců. Bohužel jsme všichni nevědomky následovali prvního, který špatně odbočil. V lese jsme potom v prvním kole neprojeli jednou kontrolou a dostali penalizaci 10 minut. Značení nebylo příliš viditelné a navíc na ledě a zasněžených kořenech musíte pořád koukat metr před přední kolo. K zabloudění dojde potom celkem jednoduše. Jinak to byl velmi pěkný závod a optimální příležitost, jak provětrat tělo po svátcích," poznamenal k závodu Polman. (bas)