Cyklistická sezona horských kol na Jičínsku

13. 04. 2010 Cyklistika « zpět

Jičín - Jaro již snad konečně otevře naplno dveře a cyklistická sezona v jičínském regionu může odstartovat. Čím dál více sportovců se každoročně zúčastňuje veřejných závodů na horských či silničních kolech. Termínové listiny praskají ve švech. Každý víkend po celé republice stovky až tisíce amatérských i profesionálních cyklistů vyráží na různorodá klání. V posledních letech naprosto dominují horská kola. Maratony, "padesátky" či cross country se těší obrovské oblibě u rekreačních cyklistů.

A právě proto ani jičínský region nemůže a nechce zůstat pozadu. Tady je kalendář akcí okolního cyklistického dění, závody jsou přístupné úplně všem, stačí přilba a kolo.

Největší jičínskou cykloakcí je bezesporu Merida Jičínská 50. Tento 5. ročník půlmaratonu se letos koná 16. května. K trase 55 km, která je klasickou variantou závodů tohoto typu, pořadatel zařazuje i "fitness" trať na 25 km. Tato trasa je vhodná pro mládež i pro méně trénované jedince.

Velmi atraktivní kritérium se bude konat právě po dojezdu tohoto závodu. Závod nazvaný Fabio race je definován jako "závod po závodě". Nejlepší borci z tratě 55 km si to na Lidickém náměstí v Jičíně rozdají v divácky atraktivní podívané na zhruba 20 minut. Samozřejmostí tohoto dne je závod dětí téměř všech věkových kategorií.

Novinkou v letošním kalendáři je Merida Jičínská MTB Tour. Jedná se o 5dílný seriál jednorázových závodů na horských kolech. V pěti úterních závodech na přelomu května a června si můžete zazávodit třeba s kamarádem na okolních kopcích, například na Táboře, Bradleci, Kumburku apod.

Pro všestranné sportovce je na druhou polovinu července v Dřevěnicích připraven terénní triatlon RYKOT, 10. července se koná 9. ročník Cannondale Krkonošský maraton. Významný cyklistický podnik, Podkrkonošský maraton, je první polovině srpna připraven v Lázních Bělohrad, v Nové Pace je zářijovým termínem charakteristický Novopacký MTB půlmaraton.

Další info o cyklistickém dění naleznete na www.jicinska50.cz či www.fitclubjicin.cz. Petr Kordík