Dvě vítězství Dana Polmana během víkendu

11. 05. 2010 Cyklistika « zpět

Nová Paka - Na vítězné vlně jel o víkendu novopacký biker Dan Polman. V sobotu zvítězil rekordním časem v 6. ročníku časovky ze Šárovcovy Lhoty na Zvičinu a den nato vyhrál ve své kategorii závody XC Bílý Kámen, které se konaly v Doksech.

Nedělní cross country závod horských kol XC Bílý Kámen se jel kolem břehů Máchova jezera na velmi technicky obtížném okruhu o délce 3,5 km v okolí rekreačního centra Bílý Kámen na okraji Doks. Na měkkém písčitém povrchu s velmi prudkými výjezdy následovaly ještě strmější sjezdy po kořenech borovic a pískovcových skalách. Písčitý povrch byl sice náročný na fyzičku i ovládání kola, ale na druhou stranu závodníkům pomohl, protože absorboval značný dešťový příděl, který závodu předcházel. Závod byl velmi rychlý a silový.

Hlavní závod na 4 okruhy absolvovali jezdci kategorií 19-29 let a 30-39 let. Favorit závodu Jan Strož (Alpine Pro Author team) prolétl trať v čase 47:21 a vyhrál s náskokem jedné minuty před druhým Janem Matoušem (MS Auto Česká Lípa - 48:19) a Ondřejem Zeleným (Rubena Birell Specialized - 49:33). Pět minut za vítězem přijel do cíle jako první v kategorii 30-39 let Dan Polman (Duratec Team Nová Paka - 52:32).

"Na startu jsem řešil dva problémy. Jedním byly ještě celkem bolavé nohy ze sobotní časovky na Zvičinu, kde se mi podařilo zajet rekord trati. Ten druhý byl technického rázu. Zjistil jsem, že mám zavzdušněnou zadní brzdu a budu muset závod absolvovat s lehce přibržděným zadním kolem. Jsem vyložený vytrvalec a na takové změny tempa nejsem zvyklý, ale celkem mi sedly technické pasáže, a tak se mi dařilo držet se vpředu," řekl spokojený vítěz Dan Polman a svěřil se i s úspěchem dcery Danici. "Moje první místo mě potěšilo, ale z čeho jsem měl mnohem větší radost, bylo nadšení naší 2,5leté Danici, která se za doprovodu manželky Šárky zúčastnila závodu pro nejmenší děti. V kategorii 0-4 roky se přihlásily celkem tři děti, z toho jedno se odmítlo dostavit na start, a tak vyrazila na 100metrovou trať s malým cyklistou. I když měla odrážedlo (kolo bez šlapek), nedala mu to zadarmo a o výsledku skoro musela rozhodovat cílová fotografie. Byla to legrace," usmívá se Polman.

Z místních závodníků si dobře vedl junior Jan Švábek (Maraton centrum Jičín), který v závodě na 3 okruhy skončil časem 44:21 na 5. místě. Ve veteránech nad 40 let, kteří rovněž jeli tři okruhy, dojel Karel Švábek (Maraton centrum Jičín) v čase 47:28 na sedmé příčce. (bas)