Dan Polman v Rakousku třetí ve své kategorii

08. 06. 2010 Cyklistika « zpět

Nová Paka - V minulých dnech se po roce opět sjeli bikeři z celé Evropy do rakouského Schladmingu, aby se zúčastnili prestižního čtyřdenního závodu Alpentour Trophy. Nechyběl mezi nimi ani packý biker Dan Polman, kterému se výborně dařilo, když ve své kategorii 30-39 let obsadil třetí místo a stal se tak na těchto prestižních mezinárodních závodech nejrychlejším Čechem ze všech kategorií.

Alpentour Trophy je čtyřetapový závod horských kol zařazený do UCI kategorie S1. Pro body do světového rankingu se na start ve Schladmingu každoročně sjíždějí bikeři z celé Evropy, ale i jiných kontinentů. Ani letos mezi nimi nechyběli Češi. Z pěti českých bikerů dokončili závod čtyři - všichni v první desítce svých kategoriích. Účastníci Alpentour Trophy nastoupají během čtyř dnů 9500 m a v technicky náročném terénu s minimálním počtem přejezdů po asfaltu ujedou více než 250 km.

V první etapě za deště při teplotě 3 °C museli nejprve vyšlapat bikeři na horní stanici lanovky na Hochwurzen (1849 m), kde skončilo nejbrutálnější stoupání, kdy na jeden zátah museli závodníci překonat převýšení 1150 m. Další část tratě ale byla nejen fyzicky, ale především technicky náročná. Strmé sjezdy po kořenech a rozmoklých loukách střídaly prudké "stojky" po podobně milosrdných površích. Průtrže, které tu před závodem řádily, se nezapřely. Brodění 20cm vrstvou bahna nebo tlačení po cestě, která se přeměnila v horskou strouhu, už patřily ke koloritu všech čtyř etap. "První etapa se mně podařila zajet velmi dobře. Byla snad nejnáročnější a jela se také nejdéle," řekl po dojezdu Dan Polman.

Ve druhé etapě již naštěstí nepršelo, ale trať byla vlivem předcházejících dešťů a tání ledovců velice rozbahněná, kola se bořila a to dávalo jezdcům hodně zabrat. Nejhorší byl postartovní výjezd, který dokonale roztrhal peloton závodníků.

Podobně jako v předcházejících dnech se početný peloton i třetí den po startu postupně roztrhal, protože výjezd do Ramsau a následné stoupání k chatě Türlwandhütte (1600 m) byly slušná "stojka". Kromě poctivé dřiny nabídl tento úsek účastníkům Alpentour Trophy, díky čistému vzduchu, i úžasné výhledy - dokonce i na Vysoké Taury a jim vévodící Großglockner (3789 m). Sjezd vedoucí po louce přímo pod kolmou jižní stěnou Dachsteinu byl doslova technickou lahůdkou. Poslední vážnou prověrkou sil, kterých ke konci třetí etapy nezbývalo moc, byl už ze 2. etapy známý výjezd na Hochwurzen, který byl tentokrát proschlý a o to rychlejší.

Poslední etapa, kterou jeli bikeři za krásného počasí, měla vše, co vyžaduje tvrdý kros. Technický začátek s krátkými výjezdy a sjezdy, dlouhé stoupání z Wießenbachu (726 m) k horní stanici lanovky na Kaibling (1850 m) a na závěr po dráze klikatící se po svazích sjezdovky sjezd do Schladmingu.

"Byla to pro mne největší dřina. Musel jsem si pohlídat náskok pouhých čtyř minut na čtvrtého závodníka. Nedal mně nic zadarmo a třikrát se pokusil ujet. Jednou to dokonce zkusil ve velmi nebezpečném sjezdu ze sjezdovky a byla z toho pěkná adrenalinová honička. V duchu jsem se modlil, ať to neskončí defektem nebo pádem. Oddechl jsem si opravdu až v posledních sekundách celého čtyřdenního klání," řekl po závodě Dan Polman. "Potkal jsem se s formou, jakou jsem asi ještě nikdy neměl. Díky ní se mně podařilo získat 3. místo a stát se nejrychlejším Čechem, což je na těchto mezinárodních závodech velký úspěch, kterému skoro nemohu uvěřit. Jednoznačně si tohoto výsledku cením nejvíce ze všech. Velkou zásluhu na mém třetím místě má bezesporu i můj táta, který se perfektně staral o mé kolo, pomáhal s občerstvením na trati a ještě stíhal fotit. S ním v zádech se závodilo mnohem lépe, než kdybych do Schladmingu odjel sám," dodal. (bas)

Výsledky elite

1. Uwe Hochenwarter (AUT - Muskelkalter Genesis Tea) 12:28:25

2. Bjorn Brems (BEL - G-Skin Deforch) 12:32:13

3. Matthias Leisling (GER - Muskelkalter Genesis Tea) 12:35:27

Muži SK2 (30-39)

1. Bernd Tauderer (AUT - Bikeclub Stattegg) 14:24:58.0

3. Daniel Polman (CZE - Duratec team Nová Paka) 15:15:40