Dan Polman vyhrál padesátku v Moravské Třebové

19. 07. 2010 Cyklistika « zpět

Nová Paka - V sobotu uspořádal Bredy Sport v Moravské Třebové již pátý ročník Moravskotřebovského maratonu. Zatímco český reprezentant Roman Kreuziger v současné době překonává kopce v Pyrenejích v závodě Tour de France, závodníky v jeho rodišti čekaly v kopcovitém terénu obklopujícím toto krásné historické město tratě dlouhé 80 a 50 km.

Mezi 107 cyklisty na startovní čáře padesátky nechyběl ani výborný packý biker Dan Polman, který zdůvodnil svůj start na kratší trati: "Po těžkých maratonech v Alpách i u nás doma, kdy jsem vždy jel tu nejdelší distanci, jsem se cítil poměrně unavený. Hlava ale chtěla závodit, a tak jsem se rozhodl odjet do Moravské Třebové, kde se mi loňský závod velmi líbil, s tím, že si tam odjedu padesátku."

Zatímco na delší 80kilometrové trati si podle očekávání poradil s konkurencí necelé padesátky startujících jeden z nejlepších současných českých bikerů Martin Horák z týmu Ked Cyklomax, který stlačil čas těsně nad tři hodiny a do cíle přijel s jedenáctiminutovým náskokem, tak na padesátikilometrové distanci se odehrával boj o postavení na bedně mezi Polmanem a dalšími dvěma závodníky až do cíle. Nakonec z něho vyšel vítězně Dan Polman, když se mu po nástupu v posledním kopci podařilo utrhnout a v následné půlkilometrové cílové rovince si svoje vedoucí postavení před dotírajícím Jiřím Spurným a Petrem Novákem již udržel.

"Trať v Moravské Třebové je specifická v tom, že se rozhoduje zejména v prvních třech kopcích, pak už jde jen o udržení vysokého tempa ve spíše rovinatém terénu. V obojím mi skvěle fungovaly nohy, navíc jsme i s celkově třetím Petrem Novákem dobře spolupracovali a v protivětru střídali jeden druhého. Velmi dobře značená trať vedla převážně v lese, takže ani vedro nás tolik netrápilo," řekl v cíli spokojený vítěz. (bas)

Výsledky - celkové pořadí - trať 50 km: 1. Daniel Polman (Duratec Team Nová Paka) 1:56:54, 2. Jiří Spurný (Kola Kaňkovský Olomouc) 1:56:59, 3. Petr Novák (4ever Cyklobulis) 1:57:11.

80 km: 1. Martin Horák (Cyklomax) 3:00:08, 2. Luboš Němec (Chotěboř) 3:11:22, 3. Adam Pilčík (CK Ghost-moje kolo.cz) 3:12:08.