Ve Stříbře zlato pro Lukáše Kunta

30. 09. 2010 Cyklistika « zpět

Stříbro - Českou cyklokrosovou sezonu zahájil o uplynulém víkendu první závod Českého poháru v cyklokrosu. Letos zde bude mít svá želízka i jičínská cyklistika zásluhou Lukáše a Venduly Kuntových.

Závod v rodišti Zdeňka Štybara, ve Stříbře, byl skvěle připraven a na trati, která byla vedena s řadou prudkých zatáček po loukách a v parku, nechyběly výběhy, sjezdy a umělé překážky. První startoval Lukáš Kunt, který ve svém vůbec prvním cyklokrosovém závodu v životě předvedl nevídaný výkon. Po startu najížděl do terénu v konkurenci pětadvaceti konkurentů na páté pozici, ale během několika zatáček se dokázal propracovat až na první místo. Postupně si získal zhruba 20 vteřin náskoku, které si pak hlídal až do cíle a tak se mu podařilo zvítězit!

"Dnes jsem absolvoval svůj první cyklokrosový závod a hned to skončilo vítězstvím, což mě trochu překvapilo. Já jsem hlavně biker a cyklokros prozatím považuji za doplňkovou disciplínu," přibližuje své dojmy z vítězství mladý biker. "Po dnešním dnu se to ale možná změní. Na startu příštího závodu v Lounech určitě nebudu chybět," dodává jičínská cyklistická naděje.

Vendula Kuntová startovala ve společné kategorii kadetek juniorek a žen. Čekala na ni tak kompletní česká špička, a dokonce i jedna závodnice z USA. Start se jí vydařil, když se dostala na třetí místo, které si držela po celý závod a s přehledem si dojela pro bronz. Před ní byly jen reprezentantky, a to stříbrná Jana Kyptová a vítězka Pavla Havlíková, hájící barvy belgické profi stáje (APB Cycling Team).

V neděli vyrazilo úspěšné jičínské duo do Podbořan na trať, kde se po mnoho let konaly závod Českého poháru. Velká cena Podbořan byla po nočním a celodenní dešti neuvěřitelně těžká a blátivá. Jičínským závodníků těžké podmínky vyhovovaly: Vendula vybojovala za Janou Kyptovou druhé místo a Lukáš opět stylem start-cíl zvítězil. (jk)

VÝSLEDKY:

Elite + U23 (7 okruhů x 3250 m, průměrná rychlost vítěze: 22,64 km/h):

1. Zdeněk Štybar (Telenet Fidea Cycling Team)

2. Rob Peeters (Telenet Fidea Cycling Team)

3. David Kášek (CT Budvar Tábor)

Ženy / juniorky / kadetky (3 okruhy x 3250 m, prům. rychlost vítězky: 18,68 km/h):

1. Pavla Havlíková (APB Cycling Team)

2. Jana Kyptová (Johnson Controls AŠ MB)

3. Vendula Kuntová (Dukla Praha)

Žáci (2 okruhy x 3250 m, průměrná rychlost vítěze: 19,58 km/h):

1. Lukáš Kunt (Loko Trutnov Radioking)

2. Martin Matějček (CT Budvar Tábor)

3. Adam Kašpar (SP Kolo)