Dan Polman nejlepší v Hradci Králové

17. 01. 2011 Cyklistika « zpět

Hradec Králové - Sto padesát cyklistických nadšenců se postavilo v neděli 16. ledna u rybníka Biřička v Hradci Králové na start prvního MTB závodu seriálu Cyklomaraton Tour 2011, kterým byl RWE Winter Okolohradce. Pořadatelé vytyčili dvaadvacetikilometrový okruh, který jeli cyklisté podle výběru jednou nebo dvakrát. Předchozími lijáky a po tání sněhu hodně nasáklý měkký terén, občas prokládaný ledem, velice brzy probudil bikery ze zimního spánku. Ještě že závodníkům bahno a led osvětlovaly paprsky sluníčka, které zajistilo i teplotu okolo devíti stupňů. Že se jedná o zimní závod, připomínalo jen slovo "winter" v názvu MTB.

Celkem 50 závodníků se vydalo na kratší sprint na jedno kolo. Byl mezi nimi i biker packého Duratecu Daniel Polman, který se rozhodl pro kratší trať, protože měl problém s brzdou, která mu přibrzďovala zadní kolo. I přes tento hendikep získal na trati značný náskok a závod s přehledem o téměř dvě minuty vyhrál.

Na delší trati, kterou absolvovala zhruba stovka bikerů, dominoval Zdeněk Mlynář (MaxCursor), který jakožto zkušený český cyklokrosový závodník je přes zimu ve vynikající formě. Do cíle přijel s více než minutovým náskokem v čase 1:48:39,475 před dvojicí týmu RockMachine-Cyklomax Martinem Splítkem a Vlastimilem Veverkou.

"Pro krátkou trať jsem se rozhodl kvůli technickým problémům - nepodařilo se mi opravit zadní brzdu, která hodně přibrzďovala zadní kolo. S takovým hendikepem se mi absolvovat dvě kola v blátě moc nechtělo. Rozhodoval jsem se, jestli mám vůbec závodit, ale nakonec jsem zkusil pro mě netypickou disciplínu, sprint. Překvapilo mě, že se mi podařilo jet hned od začátku ´podlahu´ a přes technické potíže s kolem zajet takový výsledek," řekl po závodě Dan Polman.

O tom, jak rychlý závod to byl, svědčí i průměrná rychlost přes 27 km/h, a to se jelo hodně v blátě a poslední kilometr a půl i na ledu. (bas)

Výsledky - 22 km: 1. Daniel Polman (Duratec Nová Paka) 57:12,901, 2. Tomáš Kalojiros (ČS Specialized SG Vimperk) 59:05,397, 3. Jan Volár (Nový věk) 59:27,734.