Jičínský veletrh komunální techniky v roce 2007. Připomeňme si okamžiky, které vzal čas

02. 02. 2021 Videa « zpět

Komunální vozidla, silničářské a speciální nástavby a další technika určená k údržbě už přes dvě dekády pravidelně na konci srpna zaplní areál jičínské firmy Kobit. Každoroční Jičínský veletrh je mezi lidmi znám především pod dřívějším názvem Stan, který odkazuje na pro tuto akci typické venkovní zastřešení. Pokud tomu bude covidová situace nakloněna, do Jičína by se mohli letos sjet výrobci strojů a zařízení na opravy a údržbu silnic už po pětadvacáté. Vydejme se teď ale o 14 let zpět v čase a připomeňme si některé okamžiky z tehdy probíhajícího jedenáctého ročníku této přehlídky.

Ve videoreportáži Oldřicha Havlíčka, kterou v roce 2007 natočil pro JicinskoZpravy.cz, zahlédneme nejen například dobře se bavícího tehdejšího hradeckého hejtmana Pavla Bradíka, ale spolu s ním u stolu i jednoho ze zakladatelů Kobitu, jeho dlouholetého generálního ředitele Jaroslava Nožičku. Ten svoji pozici opustil předčasně, když koncem roku 2018 náhle zemřel.

„První stan byl poznamenaný špatně zvoleným termínem a zimou. I v organizaci jsme se učili. Nakonec ta ukrutná zima zapříčinila, že poslední den po obědě zákazníci nechtěli vyjít ven ze stanu a prohlídnout si vystavené stroje. Prosili jsme je, aby šli alespoň k oknům stanu, a my necháme výrobky předjet s výkladem ve stanu. A to byl ten impulz, že jsme již druhý stan postavili na konci srpna a lidi už neprovázíme mezi staticky vystavenými stroji, ale zcela naopak, oni sedí v rozhrnutém stanu a výrobky předjíždějí,“ vysvětloval před lety Jaroslav Nožička, jak Jičínský veletrh přišel ke svému původnímu jménu. (zan)