Sefardské tance u jičínské synagogy

20. 05. 2021 Videa « zpět

Na cestě časem se tentokrát zastavíme u jičínské synagogy. Židovské náboženské a liturgické tradice, každodenní zvyklosti a kulturu si každoročně připomínají návštěvníci řady židovských památek při oslavách v rámci Evropského dne židovské kultury.

V Jičíně při této příležitosti uspořádalo v neděli 2. září 2007 občanské sdružení Baševi program před synagogou, kde hebraistka Terezie Dubinová ve své přednášce přiblížila různé aspekty sefardské kultury, která zažila největší rozkvět ve středověku na území Pyrenejského poloostrova, zejména ve Španělsku. Alespoň částečný obrázek o životě sefardských Židů si návštěvníci mohli učinit i díky ukázkám tanců na sefardskou hudbu, které po skončení přednášky předvedla tanečnice Alice Salayová. Událost dokumentuje videoreportáž Oldřicha Havlíčka.

Evropský den židovské kultury je událost oslavovaná v několika evropských zemích. Pořadatelé zpřístupňují veřejnosti aktivity spojené s židovskou kulturou s úmyslem odhalit kulturní a historické dědictví židovského národa. (red)