Plán Jičína zahrnuje například i tunel pod Zebínem

19. 09. 2009 Zprávy « zpět

Jičín - Tunel pod lipovou alejí a pod Zebínem, nová mimoúrovňová křižovatka u Březiny, bioplynová stanice u čejkovické čistírny odpadních vod, rozlehlé golfové hřiště za Zebínem nebo obestavěný vrch Čeřovka. To jsou některé návrhy, s kterými počítá nový územní plán města. V pondělí odpoledne jej radnice představí obyvatelům na veřejném projednání.

"Územní plán města je ve fázi konceptu a je rozpracován ve dvou různých variantách," informoval Radek Koliáš z odboru územního plánování a rozvoje města. "To znamená, že jde o pracovní dokument, který je určen k projednání s institucemi a s veřejností," zdůraznil.

Materiál obsahuje jak návrhy, které předkládá přímo radnice, tak například i náměty od majitelů soukromých nemovitostí, kteří chtějí například zhodnotit volné pozemky a zpravidla požadují, aby se rozšířily plochy vhodné pro novou výstavbu.

"Do konceptu územního plánu jsme zanesli veškeré návrhy od občanů a od města, v podstatě tam jsou veškeré známé podněty na řešení daného území. Materiál zpracovávají profesionálové z Urbanistického střediska Brno, kteří si území prošli a na základě toho nám navrhli další rozvoj města," upřesnil Koliáš.

Připouští proto, že dokument obsahuje i kontroverzní návrhy. Ve finální verzi se však nemusí nakonec vůbec objevit, třeba i kvůli negativním připomínkám veřejnosti či zamítavému stanovisku odborníků. "Čekáme na reakci dotčených orgánů, které jsme obeslali. Důležitá budou například stanoviska ministerstva dopravy, ministerstev životního prostředí a kultury a řady dalších institucí. Jsou tam totiž hodně kontroverzní návrhy, například ve věci silničních propojení," nastínil Koliáš.

Územní plán dokonce obsahuje i variantní řešení optimalizace železniční dopravy na trati mezi Hradcem Králové a Turnovem, které v podobě studie počítá i s možností hloubení tunelu pod Zebínem. "Jde o studii společnosti Sudop, kterou si v minulosti najalo zřejmě ministerstvo dopravy. Předpokládáme proto, že se nám vyjádří i k variantám těchto železničních koridorů, které by přispěly k zrychlení vlakové dopravy v úseku Pardubice-Liberec."

Plány obsahují například i návrhy budoucího rozvoje průmyslové zóny s výhledem na příštích patnáct až dvacet let směrem k Moravčicím. Zvažuje se možnost rozšíření zástavby rodinného bydlení kolem vrchu Čeřovka, kde by se vilová čtvrť mohla rozrůst i severním směrem. Dále plán navrhuje například revitalizaci stávající zahrádkářské osady v nivě Cidliny ve prospěch krajinné zeleně, přeměnu současného autobusového nádraží na zónu pro bydlení a komerční využití nebo odstranění garáží za synagogou či rozšíření veřejného prostranství na nábřeží Kpt. Jaroše na levém břehu Cidliny.

Navržena je také úprava mimoúrovňové křižovatky u hvězdárny na západě města, mimoúrovňová křižovatka v prostoru Moravčic a mimoúrovňové křížení silnice s železniční tratí v dolní části Husovy ulice. Mezi záměry zůstává i dlouhodobý plán města vybudovat východní obchvat Jičína od Robous směrem na Valdice. Dokument mimo jiné doporučuje také vznik nových cyklostezek z Nového Města od hvězdárny směrem na Ostružno, ze Sedliček podél Obory do Dvorců a cyklostezku propojující Popovice s Robousy. A snaží se hledat řešení i v otázce přeplněných parkovacích míst ve městě, podle odborníků by je mohla doplnit výstavba patrových parkovacích domů v některých ulicích.

"Teprve uvidíme, co z toho skutečně projde, protože zatím je to pracovní elaborát. Snažili jsme se tam dát opravdu úplně všechno, bylo by chybou, abychom některé z návrhů vyloučili předem, pak bychom mohli být naopak obviňováni třeba z podjatosti. Veřejnost může v pondělí ve tři hodiny odpoledne přijít do Porotního sálu zámku. S návrhy se tam lidé podrobně seznámí a mohou je podrobit námitkám," vyzdvihuje Koliáš.

Odhaduje, že nový územní plán může mít město Jičín nejdříve v druhé polovině příštího roku, což je ale hodně optimistická varianta. Za ideálních podmínek by totiž mohl být právě v té době jeho konečný návrh předložen ke schválení zastupitelům. Vzhledem ke složitosti území však nelze vyloučit rozpory kvůli některým návrhům, v takovém případě by se proces schvalování zřejmě protáhl. (jn)