K životu křísí zapomenutý pivovar v Milíčevsi
12. 07. 2019 Zprávy « zpět
Milíčeves - Z prostor někdejšího panského pivovaru v Milíčevsi se možná už brzy bude opět linout vůně chmelového moku. Chuť milíčeveského piva, i když zatím jen první slavnostní várky pod názvem 340, mohli poslední červnový víkend ochutnat návštěvníci prezentace záměru záchrany a obnovy zdejšího provozu.
O oživení někdejšího pivovaru usiluje spolek Barokní pivovar Milíčeves, který už provedl dendrologický a stavebněhistorický průzkum areálu a během několika následujících let by chtěl chátrající třípodlažní budovu zrekonstruovat.
"Milíčeveský pivovar je vzácná památka českého pivovarnictví raného novověku. Byl postaven v letech 1677 až 1680 a jeho hodnota spočívá v tom, že se po stránce stavební dodnes dochoval v relativně nepozměněném stavu," vyzdvihl architekt Petr Uličný, který je autorem stavebněhistorického průzkumu. Hodnotu areálu oceňují i památkáři, kteří jej na konci padesátých let minulého století zapsali na seznam národních kulturních památek.
"Posledním sládkem a nájemcem pivovaru byl pan Jan Pavlík, který v roce 1899 ukončil jeho provoz. Rádi bychom zapomenutý pivovar opět probudili k životu a vařili v místním řemeslném pivovaru vlastní pivo. Teď, po 120 letech od ukončení provozu, jsme u příležitosti prezentace návštěvníkům nabídli k ochutnání první slavnostní várku," říká jeden z iniciátorů záměru Aleš Vohánka. První várku pod názvem 340, která symbolizuje počet let od výstavby pivovaru, uvařili prozatím v Lomnici nad Popelkou. V dohledné době však chtějí spustit vlastní výrobnu. K tomu by rádi připojili i expozici seznamující návštěvníky s historií pivovarnictví, kulturou pohostinství od času monarchie přes první republiku až po konec dvacátého století.
Investoři si uvědomují, že před nimi stojí nelehký úkol a pořádný kus práce, protože zdejší areál neúprosně nahlodával zub času desítky let. Jeho obnova bude proto nákladná, časově náročná a na rekonstrukci někdejšího panského pivovaru, jehož stáří se počítá na staletí, budou dohlížet památkáři.
Milíčeveský pivovar a přilehlý zámek vznikly podle návrhu Jana Baptisty Matheye. Stavba pivovaru byla v režii jezuitů, kteří na ni použili mimo jiné i kámen z rozbořených zdí hradu Veliš. "V roce 1680 jezuité uvařili první várku piva a zahájili pravidelný provoz. Pivo z Milíčevse proudilo do všech obcí panství a mimo jiné ho kupovali i jičínští měšťané. Jejich pivovar byl na svou dobu velmi vyspělý. Dokázali dovedně skloubit výrobu sladu i samotné vaření piva. Když v roce 1793 představil reformátor pivovarnictví František Poupě koncept ideálního pivovaru, jeho schéma bylo prakticky totožné s pivovarem v Milíčevsi, který byl spuštěn do provozu o 115 let dříve," líčí Aleš Vohánka.
Podle něj je budova v Milíčevsi unikátní v tom, že se dochovala bez větších zásahů do dnešních dnů, a také proto ji chtějí obnovit formou citlivé rekonstrukce. (jn)