Rodí se krajská koalice. Nový královéhradecký hejtman Červíček bude mít pět náměstků. Jedním z nich se má stát Rudolf Cogan

09. 10. 2020 Zprávy « zpět

Hradec Králové – Novým hejtmanem Královéhradeckého kraje se stane Martin Červíček (ODS) a v devítičlenné krajské radě bude mít pět náměstků. Jedním z nich se má stát dosavadní krajský radní Rudolf Cogan (za STAN) z Nové Paky. Vyplývá to z dohody čtyř politických uskupení, kterou Červíček zveřejnil ve čtvrtek. Nejde zatím o koaliční smlouvu, tu by prý mohli partneři podepsat v průběhu příštího týdne.

„Po čtyřech dnech velmi intenzivních jednání mohu prohlásit, že jsme dospěli ke shodě v rámci případného koaličního uspořádání pro vedení Královéhradeckého kraje. Nyní má každý ze čtyř subjektů zastoupených v případné nové koalici k dispozici návrh koaliční smlouvy, a pokud nevzejdou žádné zásadní připomínky, předpokládám, že v průběhu příštího týdne by mohla být oficiálně podepsána,“ oznámil pravděpodobný budoucí hejtman Martin Červíček.

Podle návrhu, který je na stole, připadne křeslo prvního náměstka hejtmana Pirátům. Jejich lídr Pavel Bulíček má mít v gesci krajské investice, informační technologie a inovace. Druhým náměstkem by se měl stát někdejší místopředseda vlády ČR Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), na kraji má mít na starosti zemědělství a životní prostředí. Ve funkci má pokračovat i dosavadní náměstkyně Martina Berdychová (Východočeši), namísto školství ale dostane na starost sociální oblast, cestovní ruch a kulturu.

Nově se stane náměstkem někdejší starosta Nové Paky Rudolf Cogan, který už poslední čtyři roky na kraji působí jako radní. Na starost bude mít i nadále finance. Poslední křeslo náměstka má připadnout Arnoštu Štěpánkovi (Piráti), který bude zodpovídat za krajské školství a sport.

Celkový počet náměstků hejtmana se tak zvýší na pět oproti dosavadním čtyřem. Dva z nich jsou z vítězné koalice ODS, STAN a Východočeši, dva od Pirátů a jeden za Koalici pro Královéhradecký kraj, kterou tvoří KDU-ČSL, VPM a Nestraníci. O svého náměstka tak přijde nejmenší koaliční partner Spojenci pro Královéhradecký kraj (TOP 09, HDK, LES). Jeho zástupce Zdeněk Fink (HDK) má ale působit na pozici radního pro zdravotnictví. Zbývající dvě křesla radních obsadí pirát Adam Valenta s gescí regionální rozvoj a dotace a Václav Řehoř (ODS), který ke své dosavadní zodpovědnosti za krajský majetek převezme ještě současnou gesci Martina Červíčka, dopravu.

„Složení jsme zvažovali opravdu velmi pečlivě a věřím, že bude co nejlépe odpovídat kompetencím jednotlivých zástupců pro dané oblasti,“ vyjádřil se k návrhu složení nové krajské rady Červíček.

Na spolupráci se jen pár dnů po volbách dohodla vítězná koalice ODS, STAN a Východočeši s Piráty, Koalicí pro KHK (KDU-ČSL, VPM, Nestraníci) a Spojenci pro KHK (TOP 09, HDK, LES). Dohromady budou mít v 45členném zastupitelstvu většinu 27 hlasů. V opozici tak mají zůstat ANO, SPD i koalice Spolu pro kraj (ČSSD, Zelení) dosluhujícího hejtmana Jiřího Štěpána. (zan)