Koronavirus ochromil jičínský domov pro seniory. Čelí personální nouzi a prosí o pomoc veřejnost

17. 10. 2020 Zprávy « zpět

Jičín – Domov pro seniory v Jičíně má 10 klientů a 14 pracovníků pozitivních na covid-19. V pátek o tom informovaly Sociální služby města Jičína s tím, že za této situace bude mít organizace velký problém se zajištěním chodu domova. O pomoc prosí zdravotní sestry, které mají volno a byly by ochotné vypomoci. Hledá také pečovatelky. Příznivou zprávou je, že průběh nemoci u pozitivních klientů a zaměstnanců je prý nyní bezpříznakový.

První náznaky, že nákaza do domova pro seniory pronikla, se objevily minulý týden. „Jedna seniorka byla ve čtvrtek převezena do nemocnice, bylo to ale z jiného důvodu. Jako každý pacient byla zároveň otestována na koronavirus. V pátek zemřela a v sobotu vyšel výsledek testu jako pozitivní. Jestli úmrtí souviselo s nákazou, nedokážu říct, klientka cestovala mezi domovem pro seniory a nemocnicí v poslední době vícekrát,“ uvedl k událostem minulého týdne místostarosta Jičína Petr Hamáček.

Sociální služby okamžitě přistoupily k testování zaměstnanců i klientů, kteří mohli se zmíněnou seniorkou přijít do kontaktu. V pátek zveřejnily nepříznivou zprávu. Celkem bylo testováno 38 pracovníků z nichž u 14 z nich je test na covid-19 pozitivní. Dle trasování kontaktu s pozitivní klientkou bylo testováno 13 seniorů, z tohoto počtu je 10 pozitivních výsledků. Rodiny všech pozitivních klientů jsou o této situaci informovány. Personál, přestože je bezpříznakový, musí okamžitě nastoupit na desetidenní karanténu.

„Největší problém máme se zajištěním odborné zdravotní péče, a proto prosíme případné zdravotní sestřičky, které mají volno a chtěly by vypomoci, aby kontaktovaly vrchní sestru paní Zichovou na tel. 607 222 358. Taktéž prosíme i pečovatelky, které by mohly vypomoci v rámci oddělení, ať se ozvou,“ uvádějí Sociální služby ve facebookové výzvě. Veškeré ochranné pomůcky prý mají k dispozici. V pondělí 19. října proběhne testování všech zbývajících pracovníků organizace i klientů domova.

Koronavirus ochromil i pečovatelskou službu, respektive jeden její úsek, v celé organizaci totiž funguje rozčlenění na úseky, které se personálně nepotkávají. „Bohužel úsek pečovatelského domu v ulici Přátelství má pět pozitivních pečovatelek + jednu, která čeká na výsledek. Rodiny klientů služby nyní postupně oslovujeme a seznamujeme se situací. Opět prosíme případné zájemce, kteří by nám chtěli vypomoci na pozici pečujících, aby kontaktovali vedoucí Pečovatelské služby paní Bajerovou na tel. 603 313 282,“ vyzývá organizace.

Denní stacionář Domovinka je od 12. října uzavřen pro pozitivní nález jedné pracovnice. (zan)