Domov pro seniory v Jičíně má už 28 klientů pozitivních na covid. Nákaza se nevyhnula ani mateřským školám

22. 10. 2020 Zprávy « zpět

Jičín - Už 28 klientů jičínského domova pro seniory z celkových 61 má pozitivní výsledek testu na covid-19. Testování proběhlo ve dvou termínech, při prvním bylo prokázáno deset pozitivních. „Chceme zdůraznit, že průběh onemocnění je u všech klientů bezpříznakový či s velmi mírnými příznaky. Domov je rozdělen na sektory, aby nedocházelo ke kontaktu,“ informoval mluvčí radnice Jan Jireš.

Co se týká personálu, s pozitivním výsledkem skončilo pět zdravotních sester a deset pečovatelů z domova pro seniory, šest pečovatelek v pečovatelské službě a dvě pečovatelky ve stacionáři Domovinka. Služby stacionáře jsou zcela uzavřeny.

Chod domova pro seniory je zajištěn. Vypomáhají tři sociální pracovnice z odboru sociálních věcí a zdravotnictví městského úřadu Jičín a Královéhradecký kraj zajistil dvě zdravotní sestry z Lampertic a Sobotky.

„Vedení Sociálních služeb města Jičína je neskonale vděčné všem dobrovolníkům a společnostem, které nabízí svou pomoc. I jménem města ze srdce děkujeme. Bez této pomoci by bylo velice obtížné pokračovat v sociálních službách,“ sdělil ve středu médiím Jireš.

Situace je komplikovaná také v jičínských mateřských školách. K datu 21. října má pozitivní výsledek testu na covid-19 jedna kuchařka z MŠ Máj. Kuchařský personál a dvě pracovnice úklidu jsou v návaznosti na to v nařízené karanténě. Další pracovnice úklidu jsou mimo školní budovu z důvodu delší pracovní neschopnosti a z důvodu ošetřování člena rodiny. Výpadek personálu je řešen pomocí dvou kuchařek ze ZŠ Husova a uklízečky ze ZŠ 17. listopadu. Pedagogický personál MŠ Máj není onemocněním zasažen.

Už předtím úřadoval koronavirus i v mateřských školách U Kina a Fügnerova. V MŠ U Kina byla pozitivně testována jedna z učitelek, v karanténě jsou další tři učitelky, dvě asistentky, zástupkyně ředitelky i ředitelka školy. Karanténa byla nařízena celé jedné třídě. Dvě učitelky jsou mimo školu z důvodu ošetřování člena rodiny a jedna učitelka je delší dobu v pracovní neschopnosti. Učitelský sbor je tak výrazně oslaben. Přítomno je pět učitelek, jeden asistent pedagoga a jeden školní asistent. Kapacita školky tak byla snížena na maximálně 48 dětí. Omezení kapacity platí do doby, než bude ukončena karanténa na základě nařízení krajské hygienické stanice.

V MŠ Fügnerova byl pozitivní výsledek testu na covid-19 u jedné pracovnice školní jídelny, do karantény tak nastoupil veškerý personál jídelny. Do mateřské školy dočasně nastoupily dvě kuchařky ze ZŠ Poděbradova, které zajišťují svačinky a omývání nádobí. Dovoz obědů je zajištěn ze školní jídelny ZŠ Poděbradova. (zan)