Nový způsob sběru odpadů v Jičíně se na jaře příštího roku výrazně rozšíří. Přibudou i podzemní kontejnery

06. 12. 2020 Zprávy « zpět

Jičín – Robousy, Popovice, Moravčice, Hubálov, Soudná a Čeřovka, to jsou lokality, kam se na jaře nadcházejícího roku pravděpodobně rozšíří nový systém sběru odpadů z domácností, který město Jičín už delší dobu testuje v Allanových sadech, Sedličkách a části Větrova. Do takzvaného systému door to door se tak zapojí výrazně více obyvatel.

Město počítá s tím, že nakoupí 1000 nádob na plast, 1000 nádob na papír, v obou případech o objemu 120 litrů. Dále bude pořízeno 50 nádob na plast a 50 nádob na papír o objemu 240 litrů. Také bude zakoupeno 600 nádob na bioodpad o objemu 240 litrů a 5 zvonových kontejnerů na sklo o objemu 2500 litrů. Odhadované náklady před vypsáním zakázky jsou 1,735 milionu korun.

„Pro rozšíření systému door to door byly vytipovány lokality Robousy, Popovice, Moravčice, Hubálov, Soudná a Čeřovka. Zatím však jde stále o předběžnou informaci – občané budou podrobně zpraveni o způsobu distribuce nádob i o tom, jak svoz odpadu vlastně probíhá,“ informoval mluvčí radnice Jan Jireš.

Součástí zakázky má být i výstavba dalších podzemních kontejnerů ve městě. V průběhu roku 2021 budou umístěny čtyři podzemní kontejnery v Lindnerově ulici: na papír, na plast a kovové obaly, na sklo a na tetrapak.

Svoz tříděných odpadů formou „door to door“ probíhá v určené dny přímo z domácností, které disponují příslušnými maloobjemovými popelnicemi. V těchto lokalitách už pak nejsou kontejnerová hnízda umístěná na veřejných prostranstvích. Systém má podpořit odpovědný přístup veřejnosti k třídění odpadů. Likvidace směsného odpadu totiž postupem času výrazně podraží.

„Tento odvoz odpadu se snadněji provádí ve čtvrtích rodinných domů, naopak na sídlištích je realizace komplikovaná, proto se zde s tímto systémem zatím nepočítá. Město Jičín však řeší možnosti, zda by i na sídlištích bylo možné zlepšit komfort třídění. Projekt rozšíření separace odpadu ve městě Jičín bude dotačně podpořen dotací z operačního programu Životní prostředí,“ doplnil Jireš. (zan)