Rekonstrukce základní školy v Husově ulici bude dražší, než se očekávalo. Může za to nefunkční kanalizace a stav střechy nad přístavbou

11. 12. 2020 Zprávy « zpět

Jičín – Probíhající rekonstrukce v areálu základní školy na Husově ulici se prodraží o 1,447 milionu korun. Na vině je stará kanalizace i stav střechy nad přístavbou.

Při odstranění svrchní, staré vrstvy asfaltu na školním dvoře se ukázalo, že stavba je v horším stavu, než se očekávalo. „Zjistilo se, že kanalizace není zaústěna do hlavní šachty a celý zbytek hlavní stoky nefunguje. Náklady to zvýšilo o téměř 900 tisíc korun. Následně bylo třeba upravit skladbu podloží dvora,“ informoval místostarosta Jičína Petr Hamáček. Rekonstrukce dvora je nyní téměř u konce, práce ale pokračují na budově.

„Práce nyní probíhají především na střeše, která byla v havarijním stavu. Je tam nový krov a střešní okna, bednění, plachta a probíhá pokládka krytiny. Zároveň se buduje výtahová šachta, ale tam bojujeme s problémy, zejména v kuchyni, kde šachta významně zužuje prostor. Školní jídelna je proto zatím mimo provoz, otevřít by se mohla snad v lednu. Žáci zatím chodí na obědy na průmyslovku, na jedničku a na čtyřku,“ popsal Hamáček.

„Zároveň jsme dokončili nákup učebních pomůcek, který byl součástí projektu,“ doplnil místostarosta s tím, že na jaře má ještě proběhnout výběrové řízení na nákup tabletů a notebooků.

Celkové náklady rekonstrukce, kterou provádí firma Ritus, se nyní vyšplhaly už na přibližně 19 milionů korun. Stavební práce na ZŠ Husova se prolínají většinou jejího areálu. Dotýkají se přístavby nad jídelnou, kde v podkroví vzniknou nové učebny pro výuku jazyků a přírodovědy, celého školního dvora a také školní zahrady. S financováním této investiční akce pomůže městu dotace z Integrovaného regionálního operačního programu, která pokryje přibližně tři čtvrtiny výdajů. Práce budou dokončeny v průběhu roku 2021. (zan)