Z nového nádraží v Nové Pace vyjely první autobusy. Cestující se mají kde skrýt při nepřízni počasí, posílila i kapacita parkování

14. 12. 2020 Zprávy « zpět

Nová Paka – Z revitalizovaného autobusového nádraží vyjely v neděli 13. prosince první autobusy. Moderní dopravní terminál vyrostl na místě dřívějšího nádraží v Kotíkově ulici, zároveň s ním byla prodloužena Biskupská ulice, kde vznikla nová parkovací místa. Revitalizací prošlo i protější bývalé tržiště, kde kromě rekonstrukce dosavadního parkoviště vznikl i pobytový prostor se symbolickým bodem založení města na soutoku Rokytky a Brdského potoka, který ztělesňuje monument se sousoším krytolebců ve vodním prvku.

Celá stavba přišla na 65 milionů korun bez DPH, 48,5 milionu korun se podílela Evropská unie, 3,5 milionu činí dotace ministerstva pro místní rozvoj, zbytek uhradilo město ze svého rozpočtu.

Cestující mají nově k dispozici zastřešenou halu s čekárnou, úschovnou jízdních kol, sociálním zařízením a světelnou informační tabulí. Autobusy k zastávkám kolem haly najíždějí v opačném směru, než tomu bylo v případě starého nádraží.

„Provozní doba terminálu bude pondělí až pátek od 4 do 22 hodin a o víkendu od 6 do 22 hodin. Dovoluji si tímto poděkovat všem, kteří se na vzniku tohoto díla podíleli, a přeji všem cestujícím, aby si ho řádně užili,“ uvedl starosta Nové Paky Josef Cogan.

V okolí autobusového nádraží je nyní k dispozici celkově 80 parkovacích míst, z toho polovina je nových. Zároveň s otevřením nové části Biskupské ulice byla zjednosměrněna propojka mezi Kotíkovou a Biskupskou ulicí kolem cukrárny.

Stavbu, která trvala přes jeden rok, realizovala litoměřická firma Gardenline podle návrhu architektonické kanceláře Loca plan. (zan)