Začíná plošné antigenní testování veřejnosti na protilátky covidu-19. Testy probíhají i v Jičíně a jsou dobrovolné

16. 12. 2020 Zprávy « zpět

Jičín – Ve středu 16. prosince začíná v Královéhradeckém kraji plošné testování veřejnosti na přítomnost protilátek covidu-19. Na antigenní testy se zájemci mohou objednat prostřednictvím rezervačních systémů jednotlivých nemocnic. Jednou z nich je i jičínská oblastní nemocnice. Testování je dobrovolné, bezplatné a provádí se výtěrem z nosohltanu. Výhodou je mnohem rychlejší stanovení výsledku, a to do 15 až 30 minut, zatímco PCR testování standardně vyžaduje několik hodin.

Podle mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví je testování antigenními testy určeno pro lidi, kteří se cítí zdrávi a netrpí příznaky onemocnění covid-19. Osoby nemocné či s příznaky musí nejlépe telefonicky kontaktovat svého praktického lékaře.

Antigenní testy se neprovádějí u osob, které v uplynulých 90 dnech prodělaly infekci covid-19, a také v případech, že byly v uplynulých pěti dnech testovány PCR testem s negativním výsledkem.

V případě, že bude výsledek antigenního testu pozitivní, bude na odběrovém místě proveden novým stěrem z nosohltanu PCR test k ověření pozitivity. Informace o výsledku tohoto vyšetření je zasílána prostřednictvím SMS na mobilní telefon nejpozději do 48 hodin.

Zájemci o návštěvy sociálních zařízení v regionu by měli využívat testování přímo v těchto zařízeních, a to s ohledem na kapacitu odběrových míst pro plošné testování veřejnosti. (zan)