Právě vyšel netradiční omalovánkový průvodce Prachovskými skalami

20. 12. 2020 Zprávy foto: 4 « zpět

Jičín - V minulém týdnu se dostala do prodeje netradiční regionální publikace s názvem Za tajemstvími Prachovských skal s podtitulem Netradiční omalovánkový průvodce - 1. díl.

Netradiční omalovánky zahrnují nejen obrázky, jejichž autorkou je Štěpánka Novotná, ale doprovází je odborně-popularizující texty, které připravil regionální badatel Pavel Kracík. Obrázky jsou primárně určené pro děti, texty pak cílí na dospělé čtenáře, kteří by je měli dětem při vybarvování přetlumočit. Cílem autorů je, aby se potom všichni společně vydali na poznávací či přímo objevitelskou výpravu do malebných i tajemných Prachovských skal.

Pavel Kracík přibližuje obsah nové publikace

Text průvodce stručně popisuje 12 zajímavých míst či fenoménů Prachovských skal a jejich pozoruhodnou historii. Většina textů přináší zcela nové a jen málo známé informace, které byste v běžně dostupné literatuře těžko hledali, neboť vzešly z odborných výzkumů v uplynulých 20 letech a některé z nich ani nebyly doposud publikovány. V jiných případech se snažím opravit chybné informace kolující internetem a shrnout a upřesnit fakta roztříštěná ve špatně dostupné literatuře.

Půvabné obrázky pořídila mladá talentovaná malířka, ilustrátorka a výtvarnice Štěpánka Novotná, která žije a tvoří svá díla na lesnatém okraji Prachovských skal, v místě tradičně nazývaném Černá louže, a která má tudíž ve své duši i uměleckém cítění ke zdejším skalám blízko. Z výsledku máme obrovskou radost a dobrý pocit, nakolik se nám ale naše celoroční snažení opravdu podařilo, to můžete posoudit pouze a jenom vy.

Kde lze průvodce sehnat

Omalovánkový průvodce by měl být k dostání přímo na Prachově u vydavatele, řezbáře, restauratéra a organizátora kulturních akcí Jana Rampase v Turistické chatě. Případně v Jičíně na následujících místech: v jičínské pražírně kávy cukráře a kavárníka Pavla Bucharta „BuchART Coffee“ na Žižkově náměstí čp. 6 - U Cipíska (vlevo vedle knihkupectví, výdejní okénko s výbornou kávou nejen do pytlíku), dále pak v knihkupectví U Pašků na Valdštejnově náměstí a v městském informačním centru (arkádové nádvoří zámku). Doporučenou prodejní cenu stanovil vydavatel na 120 Kč. (red)

Foto: Pavel Kracík

foto

foto

foto

foto