Jičín postaví nové úseky chodníků ve svých okrajových částech. Popovice už mají dotaci přiklepnutou

01. 03. 2021 Zprávy « zpět

Jičín – Město se chystá rozšířit chodníky ve svých místních částech o dva nové úseky. Projdou se po nich lidé v Popovicích a v Soudné. Radní už schválili vypsání veřejné zakázky na výstavbu chodníku v Popovicích podél silnice od křižovatky u cihelny do ulice, která začíná domy čp. 130 a 136.

Náklady pokryje z převážné části dotace 613 tisíc korun, přidělená místní akční skupinou Otevřené zahrady Jičínska, která představuje 95 procent nákladů. Součástí projektu je zároveň rekonstrukce tamní místní komunikace, jejíž předpokládané náklady činí 2,9 milionu korun. Tyto peníze už poplynou z městské pokladny v plné výši.

„V obdobném duchu se připravuje výstavba chodníku podél hlavního tahu II/286 v Soudné. I v tomto případě byla podána žádost o dotaci skrze místní akční skupinu Otevřené zahrady Jičínska,“ informoval mluvčí jičínské radnice Jan Jireš. Celkové náklady se odhadují na 1,75 milionu korun, dotace by měla opět pokrýt 95 procent způsobilých výdajů na chodníky.

„Vybudování chodníku v Soudné zajistí mnohem větší bezpečnost chodců. Dodejme, že v budoucnu zdejší silnice patrně nebude tolik vytížená, protože tranzitní doprava má být svedena na novou severovýchodní část obchvatu, jejíž otevření se uskuteční již letos,“ dodává Jireš. (zan)