Očkovací centrum v Jičíně zřejmě nevznikne. Nápor má zvládnout nemocnice a praktičtí lékaři

08. 03. 2021 Zprávy « zpět

Jičín – Očkovací centrum proti covidu-19, které mělo začít fungovat od 1. dubna v prostorách Masarykovy obchodní akademie v Jičíně a ještě předtím na zimním stadionu, zřejmě vůbec nevznikne. Královéhradecký kraj se nyní přiklání spíše k tomu, že vedle stávajícího pracoviště v Oblastní nemocnici Jičín zvládnou očkování praktičtí lékaři, kterých jsou v celém kraji přes dvě stovky.

Podle hejtmana Martina Červíčka má kraj ale stále nedostatek vakcín, například v následujících dvou týdnech může poskytnout praktickým lékařům 4000 dávek, což je při počtu více než dvou stovek lékařů zanedbatelné množství. „Shodli jsme se, že masivní zapojení praktiků bude možné až od dubna, kdy počítám, že měsíčně budeme mít k dispozici cca 150 tisíc vakcín, z nichž 215 do očkování zapojených praktických lékařů zvládne proočkovat cca 50 tisíc dávek měsíčně,“ uvedl Červíček.

Od dubna se má situace zlepšit, k dispozici přitom mají být i vakcíny, které nejsou tak náročné na podmínky uskladnění.

Lidé nad 70 let se nyní mohou registrovat k očkování přes centrální rezervační systém ministerstva zdravotnictví, někteří praktičtí lékaři si budují vlastní seznamy zájemců bez ohledu na věk. (zan)