Jičín splatil úvěr na zimní stadion, a teď je bez dluhů. Podařilo se mu posílit letošní rozpočet

10. 03. 2021 Zprávy « zpět

Jičín – Město loni zaplatilo poslední, 7,5milionovou splátku úvěru, který si vzalo před deseti lety na zastřešení zimního stadionu. Zbavilo se tím všech dluhů. V plusu zůstal i výsledek loňského hospodaření, přestože kvůli covidu panovaly obavy, zda se naplní očekávané daňové příjmy. K udržení kladného výsledku nakonec stačily škrty, ke kterým radnice přistoupila už od počátku pandemie, úspory pochopitelně vznikly i na společenských akcích, které se loni nemohly konat.

„V současné době je město Jičín bez jakýchkoliv úvěrů. Lze to chápat i tak, že hospodaření města je připraveno zvládnout rozsáhlé investiční akce – chystá se zejména výstavba infrastruktury v lokalitě kasárna,“ uvedla jičínská radnice v tiskové zprávě.

Městské příjmy v loňském roce dosáhly 531 milionů korun, což je o něco více, než se očekávalo. Výdaje 518 milionů jsou na 93 procentech plánu. Jičín díky tomu posílí investiční část letošního rozpočtu.

„Bude zateplena sportovní hala a dojde zde k rekonstrukci elektroinstalace, výměně osvětlení a vybudování přístupové rampy. Na ZŠ 17. listopadu se uskuteční rekonstrukce sociálního zařízení, posíleny budou také prostředky na obnovu vybavení Technických služeb města Jičína a bude pokračovat rekonstrukce střechy úřadu na Žižkově náměstí. Počítá se také s vypracováním projektové dokumentace na multifunkční sportovní halu,“ nastínil mluvčí radnice Jan Jireš s tím, že posílení letošního rozpočtu už schválilo zastupitelstvo při posledním veřejném zasedání. (zan)