Rekonstrukce ve Valdštejnské lodžii se prodraží. Na vině je špatný stav zdiva a trámů

16. 03. 2021 Zprávy « zpět

Jičín – Stavební práce, které probíhají v areálu Valdštejnské lodžie, se prodraží zhruba o tři miliony korun. Může za to špatný stav zdiva a trámů, který stavbaři zjistili až během rekonstrukce. Celková cena díla se tak vyšplhá téměř na 30 milionů korun.

„Během bouracích prací v lodžii se zjistilo, že zdivo stěn v prostoru rekonstruovaných místnosti je značně nesourodé a stěny byly staticky nestabilní. Některé části je třeba odstranit a znovu vyzdít. V prostoru bývalé černé kuchyně byly zjištěny poruchy klenby, kterou je třeba staticky zajistit. Také je třeba opravit historicky cenné omítky, jež se zde nacházejí. Některé trámy byly zničené a nebyly schopné nést nový strop,“ popsal problém mluvčí jičínské radnice Jan Jireš.

Radní odsouhlasili dva dodatky ke smlouvě s firmou Ritus, která má zakázku na starosti. Mimo jiné bude muset instalovat ztužovací věnce v navazujících zdech a postavit nový, ocelový strop. Veškeré úpravy probíhají v souladu se stanoviskem památkářů.

Práce v areálu lodžie jsou součástí projektu Cesta valdštejnských architektů, který je realizován ve spolupráci s polským partnerem, nadací zámku Gorzanów. Kromě vybudování víceúčelového sálu ve Valdštejnské lodžii bude zrekonstruováno několik dalších místností, část čestného dvora a historický sklep. Sál bude vybaven audiovizuální technikou a zásuvným hledištěm. Stavební práce probíhají už od roku 2019 a budou pokračovat i po celý letošní rok. Zprovoznění sálu je plánováno na jaro 2022.

Součástí projektu je i informačně-propagační část, která má návštěvníky seznámit s Valdštejnovými architekty Giovannim Pieronim a Carlem Luragem. Vzniknou materiály jako třeba cestoknížka, propagační film, pohlednice či expozice, které se budou zabývat nejen Valdštejnskou lodžií a polským Gorzanówem, ale i zámky Náchod, Humprecht a muzeem Kladsko.

Na projekt čerpají obě strany evropské peníze cílené na přeshraniční spolupráci, Jičín teď navíc usiluje o další dotaci, a to z programu regenerace památek. (zan)