Na úřad bez osobní návštěvy. V Jičíně chtějí lidem umožnit podávání žádostí na dálku. Podpis nahradí digitální identita, například bankovní

19. 03. 2021 Zprávy « zpět

Jičín – Zaplatit likvidaci komunálního odpadu, poplatek za psa, podat žádost na odbor dopravy, odbor životního prostředí a další úkony by mohli lidé v Jičíně v budoucnu činit i od počítače z domova, bez osobní návštěvy úřadu. Jejich podpis by nahradilo přihlášení do portálu občana, který provozuje ministerstvo vnitra. K ověření identity v takovém případě poslouží například nový občanský průkaz s čipem, NIA ID sloužící k přihlášení i do jiných veřejných služeb nebo například v poslední době stále populárnější bankovní identita, kterou postupně zavádějí bankovní instituce.

Vyřizování záležitostí na úřadě pomocí portálu občana už umožňují některá města a kraje v republice, ale i další orgány veřejné správy. Jičín chce službu zahrnout do chystané modernizace městských webových stránek.

„Digitální systém přes portál občana začíná být vcelku standardizovaný. Chceme zjistit zkušenosti s poskytováním služeb občanům tímto způsobem u měst, která se už připojila, oslovili jsme Přeštice, Kolín a Hradec Králové,“ uvedl místostarosta Jičína Petr Hamáček s tím, že teprve pak by se měl Jičín rozhodnout, jaký objem veřejných služeb touto cestou veřejnosti nabídne. Záležitostí se v Jičíně zabývá pracovní skupina pro moderní komunikaci, která koordinuje i plánovanou modernizaci webu včetně nového grafického vizuálu města.

Pokud se Jičín k portálu občana připojí, bude muset pořídit rozšířený modul pro městský páteřní informační systém. Jeho dodavatelem je firma Gordic. „Není to pochopitelně zadarmo. Abychom se se systémem propojili a data proudila tam, kam mají, hovoří se asi o milionu a půl korun,“ nastínil místostarosta Hamáček. Samotný provoz portálu občana je potom součástí standardizovaného prostředí v režii ministerstva vnitra, které je také zodpovědné za jeho bezpečnost. Napojen je na všechny klíčové republikové databáze.

Hovoří se o tom, že přes portál občana by mohli lidé z Jičína podávat žádosti či platit místní poplatky platební kartou. Také by si mohli rezervovat čas k návštěvě úředníka nebo vyplnit a na dálku podat několik druhů žádostí. Konkrétní objem služeb dostupných tímto způsobem v Jičíně zatím stanoven nebyl. (zan)