Jičín vypořádává poslední pozemky pro odpočinkovou zónu Cidlina. Dva z nich koupí od církve na splátky

22. 03. 2021 Zprávy « zpět

Jičín – Odkupy pozemků pro chystanou odpočinkovou zónu u Cidliny na Novém Městě míří do finiše. Smlouvy s fyzickými osobami má radnice kompletně vyřešené, teď míří zastupitelům na stůl odkupy dvou pozemků od římskokatolické farnosti – arciděkanství Jičín.

„Jedná se o menší část pozemku před mateřskou školou Máj, mezi asfaltovým chodníkem, pumptrackem a parkovištěm. To je jedna část, která je pro nás velmi důležitá, protože by tam měl být jeden z hlavních vstupů do odpočinkové zóny a měla by tam vést cyklostezka. Druhý je velký pozemek mezi SanSwissem a Cidlinou,“ popsal jičínský místostarosta Petr Hamáček.

Smlouvu o smlouvě budoucí kupní uzavřelo město s církví už v roce 2009. U mateřské školy Máj je naplánováno propojení ulice Luční a ulice Popovická, u Cidliny by v budoucnu mohla vést propojka ulice Pražské s ulicí Popovickou. Pozemky u mateřské školy poskytnou také prostor pro výstavbu parkovací plochy, kterou je nutné vybudovat v rámci plánovaného rozšíření školky.

V lokalitě mají navíc vzniknout stezky pro pěší a cyklisty, mobiliář s rekreačními prvky a park, to vše už v rámci projektu odpočinkové zóny. Nabízí se i možnost v budoucnu propojit plánovanou stezku s tou, která nyní vede podél Cidliny.

Město prý nejprve uvažovalo o směně pozemků s církví, podle místostarosty Hamáčka se ale nakonec jako nejvhodnější řešení ukázala koupě. Celkem jde o šest dílčích pozemkových parcel, jejichž celková rozloha je 36 453 metrů čtverečních. Kupní cena na základě znaleckého posudku činí 310 korun za metr. V součtu město zaplatí 11,2 milionu korun.

„Kupní cenu budeme splácet ve třech rovnoměrných splátkách, každý rok tedy zaplatíme zhruba 3,7 milionu korun. Po tomto výkupu už by zbývalo vypořádat jediný pozemek od státu podél vody, tím by to mělo být majetkově vyřešeno, soukromé osoby byly vypořádány už dříve,“ doplnil Hamáček. (zan)