V Jičíně během soboty zavládne na několika místech tma. Veřejné osvětlení město ztlumí po celou noc

26. 03. 2021 Zprávy « zpět

Jičín – Valdštejnovo náměstí s kostelem i Valdickou bránou se v sobotu 27. března večer na jednu hodinu ponoří do tmy. Zhasne i nasvícení dalších památek a méně bude svítit veřejné osvětlení celého města během následující noci. Jičín tak vyjádří podporu iniciativě Hodina Země.

„Česká astronomická společnost nás oslovila prostřednictvím Centra přírodních věd, abychom se připojili k iniciativě Hodina Země tím, že se vypne nebo ztlumí nasvětlení památek. Cílem je upozornit na problém světelného smogu, který astronomové prožívají velmi silně, protože jim komplikuje pozorování oblohy,“ uvedl jičínský místostarosta Petr Hamáček.

Celosvětová akce spočívá v symbolickém zhasnutí veřejného osvětlení na významných místech. Tento rok se uskuteční v sobotu 27. března od 20.30 do 21.30. Do tmy se ponoří Valdštejnovo náměstí včetně kostela, Valdická brána, biograf Český ráj, Centrum přírodních věd – hvězdárna Jičín a Valdštejnská lodžie.

Iniciativa má upozornit na nadměrné osvětlení – někdy bývá užíván termín světelný smog či světelné znečištění. Souvisí s tím také celosvětová snaha snížit spotřebu energie. „Město Jičín chce této iniciativě vyjádřit více než symbolickou podporu, a proto v noci z 27. na 28. března mezi 21. a 5. hodinou se plánuje v Jičíně ztlumit veřejné osvětlení jako celek,“ doplnil mluvčí radnice Jan Jireš. (zan)