V zájmu nastartování rozvoje lokality po kasárnách se Jičín znovu zadluží. Na výstavbu infrastruktury si půjčí až 190 milionů korun na 15 let

29. 03. 2021 Zprávy « zpět

Jičín – Před nedávnem se město poslední splátkou stavby zimního stadionu zbavilo veškerých dluhů. Teď je před ním další velká investice, na kterou si půjčí peníze. Vybudováním infrastruktury v bývalých kasárnách chce nastartovat rozvoj této lukrativní lokality. Přesné náklady zatím nejsou známy, úvěr by ale mohl dosáhnout až 190 milionů korun. Město počítá s tím, že výrazná část vynaložených prostředků se mu časem vrátí z prodeje parcel k výstavbě bytových a rodinných domů. O přijetí úvěru by měli rozhodnout zastupitelé už ve středu 31. března.

„V krátké době by mělo být schváleno poslední stavební povolení, a mohli bychom tak vypsat veřejnou zakázku na inženýrské sítě. Náklady jsou projektově vyčísleny zhruba na 190 milionů korun. To samozřejmě z běžného rozpočtu neufinancujeme, a město si bude muset vzít úvěr,“ řekl starosta Jičína Jan Malý.

Záměr financovat výstavbu infrastruktury pomocí úvěru schválilo zastupitelstvo už loni v září. Město poté oslovilo bankovní instituce a získalo od nich indikativní nabídky. V polovině letošního března proběhly předběžné tržní konzultace se třemi bankami, které indikativní nabídky podaly.

Teď by měli zastupitelé přijetí úvěru na výstavbu dopravní a technické infrastruktury a veřejných prostranství schválit, a to s čerpáním až do výše 190 milionů korun s délkou splatnosti maximálně 15 let. Zajištění financování je nezbytným krokem pro vypsání veřejné zakázky.

„Poptávkové řízení na poskytnutí dlouhodobého investičního úvěru by mělo být realizováno v návaznosti na obdržené nabídky v rámci veřejné zakázky na dodavatele infrastruktury, což se předpokládá přibližně na přelomu léta a podzimu 2021. Pro vypsání veřejné zakázky je nutné schválit i samotné financování celé akce ‚Kasárna Jičín, výstavba dopravní a technické infrastruktury a veřejných prostranství‘. Předpokládané náklady před soutěží jsou 235 milionů korun,“ informoval mluvčí jičínské radnice Jan Jireš.

Zastupitelé budou projednávat zároveň i prodej dvou stávajících budov kasáren, kde chce firma Senecura na základě předběžné smlouvy vybudovat zařízení pro seniory. „Firma Senecura splnila všechny podmínky smlouvy o smlouvě budoucí. Celková kupní cena budov je 11,6 milionu korun,“ doplnil místostarosta Petr Hamáček. (zan)