Platby za předzahrádky Jičín restauratérům promine na celý letošní rok. Úlevy z nájmů chtějí radní řešit individuálně na žádost podnikatelů

07. 04. 2021 Zprávy « zpět

Jičín – Provozovatelé restaurací nebudou za celý letošní rok platit městu nic na pronájmu veřejného prostranství k umístění takzvané předzahrádky. Rozhodli o tom na návrh radních zastupitelé. Město tím chce podpořit podnikatele. Podobně už loni snížilo poplatek za předzahrádku z původních dvou korun za metr čtvereční za den na polovinu. Tentokrát se poplatek ruší úplně, a to na celý rok. Zvažovat se budou i úlevy z nájmů.

„Už v loňském roce jsme po rozeběhnutí pandemie částku upravovali na jednu korunu za metr pro samotný rok 2020. I když podle mého názoru nejde o nic dramatického, rada velmi pečlivě hodnotila situaci a došli jsme k závěru, že vytvoříme takové podmínky, aby náklady pro podnikatele byly letos pokud možno nižší,“ řekl starosta Jičína Jan Malý.

Novela vyhlášky o místním poplatku za užívání veřejného prostranství, kterou před několika dny schválili zastupitelé, odpouští poplatek za předzahrádky do konce roku 2021. Deklarovanou snahou města je ulevit provozovatelům restaurací, protože tato oblast podnikání je velmi tvrdě zasažena protikoronavirovými opatřeními. „Věříme, že restaurační předzahrádky bude možné brzy otevřít. Vše je závislé na usneseních vlády ČR a na vývoji epidemie covidu-19,“ uvedl mluvčí radnice Jan Jireš.

Radní se v uplynulých dnech zabývali také otázkou úlev z nájmů podnikatelům, kteří mají svoji provozovnu v městských prostorech. V tomto případě ale nemohou nájemci počítat s úlevou automaticky.

„Pokud jde o nájmy, přijala rada stanovisko, že budeme věc řešit individuálně. Pokud subjekt nemůže provozovat svoji živnost, protože provozovna byla kvůli opatřením zavřená a žádným jiným způsobem nemůže podnikatelskou činnost vykonávat, tak na základě individuální žádosti bude rada posuzovat, jestli promine nebo sníží nájemné,“ řekl starosta Malý. „Jestliže podnikat mohou, například restaurace s výdejním okénkem nebo prodej pomocí e-shopu, budeme posuzovat, jestli jsou dány podmínky k snížení či prominutí, nebo dány nejsou,“ upřesnil starosta. (zan)