Na jičínském náměstí má vyrůst dočasné centrum na testování covidu-19. Lidem bude k dispozici bezplatně

15. 04. 2021 Zprávy « zpět

Jičín – Na jičínském Valdštejnově náměstí má vyrůst dočasné testovací centrum, kde budou mít lidé možnost nechat se otestovat na covid-19 antigenní metodou. Rada města kývla na nabídku firmy Renturi, která dočasné kontejnerové stanoviště zřídí a bude provozovat. Vzhledem k epidemické situaci v okrese Jičín považuje město tuto aktivitu za nezpochybnitelný veřejný zájem.

„V Jičíně se testuje na mnoha místech, samozřejmě v nemocnici, ale potom testují téměř všichni praktičtí lékaři. Přesto vyšla rada města vstříc nabídce společnosti, která provozuje závodní lékařství. Schválili jsme smlouvu o spolupráci,“ uvedl místostarosta Jičína Petr Hamáček. „Společnost by měla přivézt obytný kontejner na náměstí, kde by měla provozovat testování pro občany. Jedná se o úkon hrazený ze zdravotního pojištění, občan nebude na místě platit nic.“

Dle záměru má být testovací centrum zprovozněno po dobu 30 dnů. Kontejner bude stát v blízkosti samoobsluhy JIP. Město společnosti odpustí poplatek za zábor veřejného prostranství, náklady na elektřinu bude hradit firma. Testování bude provádět zdravotnický personál, který firma zajistí. Zatím však není známo přesné datum zprovoznění centra. „Hygiena musí testovací místo nejprve schválit, proto teď nedokážu říct, kdy konkrétně bude testovací místo otevřeno,“ konstatoval místostarosta Hamáček.

Společnost Renturi se sídlem v Praze se specializuje na závodní zdravotní péči, pracovnělékařské služby a vstupní lékařské prohlídky. Ve specializovaných oblastech spolupracuje také s Fakultní nemocnicí Ostrava nebo Nemocnicí Frýdek-Místek. Je provozovatelem nestátního zdravotnického zařízení, které vzniklo v roce 2009. (zan)