Bezplatné cestování mezi městem a jeho osadami Jičín zachová. Autobusy budou i nadále vozit seniory zdarma

26. 04. 2021 Zprávy « zpět

Jičín – Lidé od 60 let věku mohou i nadále využívat k dopravě mezi Jičínem a jeho místními částmi zdarma některé autobusové linky provozované Královéhradeckým krajem. Radnice tak vykrývá chybějící obslužnost městskou hromadnou dopravou v osadách náležejících k Jičínu.

Některé autobusové linky přes Popovice, Robousy a Sedličky vozí jičínské občany nad 60 let věku zdarma už od roku 2010. Znovu na přetřes přišla tato služba letos v souvislosti s novými smlouvami, které Královéhradecký kraj s dopravci uzavírá k zajištění dopravní obslužnosti na celém svém území. Radní v Jičíně rozhodli, že dopravu zdarma mezi městem a osadami na vybraných linkách seniorům zachovají.

„Kraj uzavíral nové smlouvy s dopravci pro dopravní obslužnost na celém svém území. U nás se to týkalo dopravců Arriva a BusLine. Máme nasmlouváno, že vybrané linky, které vedou přes Jičín a jeho části Popovice, Robousy a Sedličky, mohou bezplatně využívat občané od 60 let. S krajem se potom vyrovnáváme a hradíme skutečně vyúčtované jízdné,“ řekl místostarosta Jičína Jan Jiřička. Ušlé tržby bude Jičín hradit jednou měsíčně. „Děláme to proto, že je to daleko ekonomičtější, než aby do místních částí zajížděla naše městská doprava,“ dodal Jiřička.

Městskou hromadnou dopravu, která vozí seniory také zdarma, provozuje Jičín pouze na území města, do přidružených osad autobus nezajíždí. (zan)