První představa rekonstrukce Bunkru na Novém Městě počítá s bouráním a otevřením vnitřního prostoru. Světlo by mohly do budovy přivádět mohutné periskopy

03. 05. 2021 Zprávy « zpět

Jičín – Na radnici v Jičíně už mají představu, jaké zásahy čekají budovu zvanou Bunkr na novoměstském sídlišti. Prozrazuje to první verze studie proměny, kterou zpracoval tým architektů firmy Fránek Architects v čele se Zdeňkem Fránkem. Stavba se má zcela očistit od nepotřebných stěn a detailů a ponechat si pouze skeletovou konstrukci a plášť typický pro panelové stavby. Jednou z možností, jak řešit sklepní prostory bez přístupu přirozeného světla, je soustava periskopů podobných těm, které byly použity při nedávné výstavě Petra Hájka v českobudějovickém Domě umění.

„Chceme Bunkr vylepšit, aby dobře sloužil občanům, a protože budova má už svoji historii, něco zásadního s ní musíme do budoucna provést. Na to musíme být projektově připraveni. V první fázi jsme si nechali zpracovat studii a tu jsme předvedli občanům. Vyjádřili se nám k ní i současní uživatelé Bunkru, od Exitu až po Českou poštu,“ řekl jičínský místostarosta Jan Jiřička. „Pan architekt Fránek bude teď studii zdokonalovat tak, abychom měli podklad k dalším stupňům projektové přípravy a následně k stavebnímu řízení.“

Nejvíce problematickou částí stavby jsou podzemní část a původní bunkr civilní obrany, které tvoří rozsáhlé prostory, jež nejsou přirozeně osvětleny. Studie proto navrhuje několik variant. Například umístění prodejny potravin, která přirozené osvětlení nevyžaduje, druhá varianta je o poznání velkorysejší: počítá s instalací zrcadlových světlíků, periskopů. Tím by se zvýšila využitelnost podzemních prostor, kde by mohl být sál, tržnice nebo například restaurace, a tak by zde vznikl potenciál pro komunitní prostor. Ten byl jedním z hlavních požadavků obyvatel sídliště. Přízemí stavby je ve studii zcela otevřeno prosklenými stěnami, a tak umožňuje v budoucnu využít místnosti například pro knihovnu, kavárnu nebo třeba tržnici. Díky dvěma vstupům je možné navíc prostory oddělit a využívat jako dva samostatné, tedy například pro klub Exit, který už v budově sídlí. Druhé patro má sloužit k pronájmu. Studie pracuje i s okolním veřejným prostranstvím. Vzniknout by tam měl malý park i náměstíčko a pochozí střecha objektu by měla být osázena vegetací.

„Nepočítá se s tím, že by v Bunkru byla nadále nějaká výroba. Dnes je tam v druhém nadzemním podlaží krejčovská dílna, šijí se tam pracovní oděvy,“ sdělil místostarosta Jiřička.

První odhady nákladů celé přestavby objektu hovoří o 90 milionech korun bez daně. Kdy budou práce zahájeny, zatím není jasné ani přibližně. V tuto chvíli ještě není u konce ani fáze studie. Kromě projektových záležitostí a potřebných povolení musí město vyřešit také otázku financování. (zan)