Znovuotevření muzea v Jičíně. Připraveny jsou dvě výstavy, jedna k výročí Jaroslava Wagnera, druhá přestaví desítky obrazů a grafik z Jičínska

04. 05. 2021 Zprávy foto: 1 « zpět

Jičín - Regionální muzeum a galerie v Jičíně se po několikaměsíční pauze v úterý 4. května znovu otevírá veřejnosti. Přístupné budou všechny obvyklé prostory muzea, tedy expozice, obrazárna, herna, oratoř, divadélko. Muzeum muselo na základě mimořádných opatření změnit dramaturgii výstavního plánu. Pro znovuotevření jsou záměrně připraveny dvě výstavy s jičínskou tematikou, kterými chce muzeum potěšit zájemce o historii a umění regionu.

"Otevření se neobejde bez určitých omezení, která jsou stanovena vládou. Do muzea může být vpuštěn pouze omezený počet návštěvníků (1 osoba na 15 m2 plochy). To znamená, že například maximální počet návštěvníků v galerii je 16, pro muzeum je toto číslo téměř třikrát vyšší. Pro návštěvníky budou k dispozici dezinfekční prostředky, naši zaměstnanci budou vybaveni ochrannými pomůckami, preferovány budou také bezkontaktní platby. Návštěvníci by měli dodržovat dostatečné rozestupy od ostatních," uvádí ředitel muzea Michal Babík.

Ve výstavní chodbě bude od středy k vidění výstava nazvaná Jaroslav Wagner - památkář a jičínský rodák. Výstava se koná u příležitosti stého výročí narození Jaroslava Wagnera. Touto výstavou chce muzeum připomenout významného památkáře a jičínského rodáka.

Výstava nazvaná Jičínsko očima výtvarníků, která bude do 6. června k vidění v zámecké galerii, představí desítky pláten a grafických listů umělců, kteří podlehli kouzlu Jičína a jeho okolí. Vybraná díla návštěvníky zavedou na Valdštejnovo náměstí, do Sobotky, Libáně, Starých Hradů, Radimi, Studeňan a dalších míst Jičínska.

"Většinu vystavených děl můžeme datovat do první poloviny dvacátého století. Na výstavě se však setkáme i se staršími a mladšími realizacemi. Nejstarší vystavenou prací bude známá Sikorova Veduta Jičína z roku 1756. Z výběru autorů se můžete těšit na Františka Kavána, Emila Pittermanna-Longena, Annu Mackovou, Jindřicha Procházku, Karla Liebschera či Cyrila Boudu. Na výstavě se rovněž objeví Váchalův akvarel Jičínský upír, díky němuž se v Jičíně roku 1954 uskutečnila výstava děl Josefa Váchala. Některá díla se veřejnosti představí vůbec poprvé anebo po dlouhých desetiletích, kdy byla uložena v muzejních depozitářích," přibližuje výstavu historička umění jičínského muzea Jana Schlesingerová.

Muzeum i zámecká galerie budou otevřeny denně mimo pondělí od 9 do 17 hodin. (to)

foto