Hořické muzeum je otevřeno. Na zahájení sezony je připravena výstava Za drahými kameny do pravěku

06. 05. 2021 Zprávy foto: 1 « zpět

Hořice - Od 4. května je otevřeno také muzeum v Hořicích. Na zahájení sezony připravilo ve spolupráci s Krkonošským muzeem v Jilemnici výstavu nazvanou Za drahými kameny do pravěku, která bude otevřena 11. května. Návštěvníky seznámí s využitím drahých kamenů a jiných nerostů našimi předky v období pravěku. Návštěvníci budou mít možnost zhlédnout průřez všemi obdobími, počínaje nálezy štípané kamenné industrie z období starého paleolitu až po výrobu kamenných šperků z mladší doby železné. Výstavu obohatí kontroverzní pěstní klíny od vizuálního umělce Milana Mikuláštíka, který ve své tvorbě dlouhodobě propojuje archeologii a muzejnictví se současným uměním.

"Nejstarším vystaveným artefaktem je pěstní klín vyrobený z rudého jaspisu, jehož stáří je odhadováno na více než 300 000 let. K vidění budou i kamenné sekery vyrobené z metabazitu typu Pojizeří, těženého na nepříliš rozsáhlém území mezi Tanvaldem a Jabloncem nad Nisou. Z okolí Hořic stojí za zmínku nález náramků ze sapropelitu (zkamenělého bahna), pocházejících z hrobů keltských žen datovaných do období mezi 3.-2. stol. př. n. l., z obce Dobrá Voda u Hořic. Výstavu podbarvuje instrumentální hudba, kterou složil sám autor výstavy archeolog a kurátor Martin Witkowski ve spolupráci s Milošem Podzimkem. Nádherně tím doplnil atmosféru doby pravěkých lidí. Divák je tak doslova vtažen všemi smysly do fascinujícího příběhu evoluce v přímém přenosu. Návštěvníky potěší zajisté i ukázka replik pravěkých nástrojů od Petra Zítky. K dispozici bude i možnost zhlédnutí videa, kde je zachycen celý postup jejich výroby," uvádí se mimo jiné v tiskové zprávě muzea.

Výstava vznikla ve spolupráci s Muzeem Českého ráje v Turnově, Regionálním muzeem a galerií v Jičíně, Krkonošským muzeem v Jilemnici, Muzeem Mladoboleslavska, Muzeem Podkrkonoší v Trutnově, Geoparkem Český ráj a Archeologickým ústavem AV ČR, Praha.

Vzhledem k protiepidemickým opatřením bude výstava otevřena bez vernisáže v úterý 11. května a potrvá do konce prázdnin. Muzeum je otevřeno denně mimo pondělí od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin. (red)

(další informace o výstavě)

foto