Park Václava Čtvrtka. Na sídlišti u stadionu proběhne revitalizace zeleně předčasně, do konce příštího roku

10. 05. 2021 Zprávy « zpět

Jičín – Náměstí Václava Čtvrtka, které je dnes spíše zapomenutým místem s přerostlými dřevinami mezi paneláky, se má do konce příštího roku proměnit v park. O několik let tak předběhne plán revitalizace sídliště u stadionu, který s ním počítal až v dalších etapách. Město totiž využilo možnost získat mimořádnou dotaci.

„Rekonstrukce náměstí Václava Čtvrtka je v programu regenerace panelových sídlišť v osmé etapě, což by přišlo na řadu, pokud by se nám dařilo získávat dotace, až zhruba za šest sedm let,“ uvedl místostarosta Jičína Petr Hamáček s tím, že město upravilo projekt tak, aby vyhovoval podmínkám dotace ministerstva životního prostředí, kterou bude možné čerpat prostřednictvím Místní akční skupiny. „Podařilo se získat dotaci na vybudování parku a omlazení všech dřevin na náměstí Václava Čtvrtka, které tvoří střed sídliště.“

V současné době se tam nacházejí přerostlé dřeviny, místo je tmavé a působí spíše nehostinně. Právě na dřeviny a zeleň se úpravy zaměří v první řadě. „Půjde o revitalizaci zeleně plus vybudování dvou mlatových cest a nějaké lavičky u těchto cest. Odhadovaná hodnota prací je zhruba milion korun,“ doplnil místostarosta Hamáček.

Nabízela se i možnost připojit k těmto pracím revitalizaci zeleně u nedalekého věžáku v ulici Kosmonautů. Od toho ale město upustilo. Pokud by tam vznikl park, kolidoval by se stavebními pracemi pozdější, šesté etapy regenerace.

Panelové sídliště od Husovy ulice ke stadionu prochází postupnou regenerací už po druhou dekádu. Postupně se zlepšuje stav chodníků, parkovacích míst a dalších ploch, na programu je výměna mobiliáře, rekonstrukce osvětlení a v neposlední řadě revitalizace zeleně. Regenerace je rozplánována na deset etap. Městu s financováním etap pomáhají dotace ze Státního fondu rozvoje bydlení: program regenerace sídlišť.

V minulém roce byla dokončena pátá etapa regenerace. Město pro letošek žádalo o dotaci na šestou etapu, tentokrát se však umístilo v sekci náhradních projektů. To znamená, že žádost nebyla zamítnuta, ale získání dotace je protentokrát nepravděpodobné. Šestá etapa bude tedy realizována později. (zan)