Na nový obchvat Jičína vyjedou auta v úterý. Po desítkách let se tak uleví centru města i vsím v okolí

24. 05. 2021 Zprávy « zpět

Jičín – V úterý 25. května po poledni začnou proudit řetězy aut oběma směry po novém východním obchvatu města Jičína. Přeložka silnice druhé třídy mezi křižovatkou u Robous a silnicí na Železnici za Valdicemi v délce tři a půl kilometru vyvede z centra Jičína tranzitní dopravu, která doposud proudila přes Husovu ulici a kolem lipového stromořadí k Valdštejnské lodžii. Uleví se i vsím na východ od Jičína, například Radimi a Studeňanům či Soběrazi, kudy si řidiči mnohdy zkracovali cestu. Nová silnice se otevře ve zkušebním provozu, pro motoristy z toho ale nevyplývají žádná omezení.

Součástí stavby je podchod pro chodce u robouského kruhového objezdu, druhý průchozí koridor vede pod silnicí na trase uprostřed polí. U Valdic obchvat překonává přemostěním stávající silnici na Studeňany.

Investorem stavby, která začala v roce 2018, je Královéhradecký kraj. Celkové náklady přesáhly 200 milionů korun, s financováním ale pomohla dotace z Integrovaného regionálního operačního programu. Město Jičín mělo na starost jednání s vlastníky pozemků v trase budoucího obchvatu a smluvní podchycení výkupů. Stavbu provedla společnost M-Silnice. (zan)