Svatba sv. Františka. Přednáška Pavla Kracíka o pozoruhodné slavnosti, která měla chránit Jičín před smrtícími epidemiemi

25. 05. 2021 Zprávy « zpět

Jičín - Dnes nás sužuje pandemie covidu-19, před 341 lety to byla pandemie moru. V letech 1679 a 1680 postihla české země předposlední hrozivá morová epidemie. Černá smrt kosila chudé i bohaté po stovkách a všude vládly strach a panika. Město Jičín však bylo, alespoň podle dobových písemných pramenů, zázračně uchráněno prostřednictvím náboženského rituálu, z něhož se posléze zrodila tradice každoroční slavnosti.

Pozoruhodné slavnosti se účastnili všichni obyvatelé města a v jejím čele každý rok obřadně kráčel vždy nový dětský pár, ženich s nevěstou ve věku kolem 11 let. Jako jediná v Čechách byla tato zvláštní slavnost "svatba sv. Františka" slavena v Jičíně ještě před začátkem 1. světové války, aby chránila město před smrtícími epidemiemi.

Rád bych vás pozval na svou přednášku nazvanou Svatba sv. Františka, která proběhne tento pátek 28. května v chrámu sv. Jakuba Většího u Valdické brány, a to hned ve dvou časech, od 18.30 a od 19.30. Přednáška se uskuteční v rámci akce Noc kostelů 2021 a za spolupráce Jičínské besedy a Valdštejnova muzea a mincovny.

Těším se, že společně odkryjeme další zapomenutou a fascinující kapitolu z dějin Jičína. Pavel Kracík