Infopanely, na kterých byla k vidění valdštejnská výstava, dá město k dispozici. Na společenské a kulturní výstavy je zapůjčí bezplatně

26. 05. 2021 Zprávy « zpět

Jičín – Velkoplošné informační panely, na kterých mohli lidé na jičínském náměstí před nedávnem zhlédnout výstavu Albrecht z Valdštejna – velký stavebník, si budou moci zapůjčit i další subjekty. Rozhodli o tom městští radní, když schválili podmínky jejich použití. První vlaštovkou je jičínská střední průmyslová škola, která připravila expozici k 150. výročí svého založení.

Podle místostarosty Jičína Petra Hamáčka tím infopanely začínají plnit funkci, kterou město zamýšlelo při jejich pořízení. Náklady vyšly na 372 tisíc korun a panely mají na starosti Technické služby.

Město pořídilo deset pevných a deset mobilních informačních panelů. Ty statické jsou rozmístěny po městě a budou pojednávat o zajímavých lokalitách. Mobilní panely poslouží pro venkovní expozice, a to nejen pro ty pořádané městem.

„Aktuální výstava o průmyslové škole naznačuje, jak bude zápůjčka vypadat. RM nyní po pilotním projektu schválila pravidla pro přenechávání mobilních venkovních panelů do užívání. Stanovují, že minimální doba pro přenechání je 7 dní, maximální pak 1 měsíc. Poskytnout je možno jeden až deset panelů. Pravidla rozdělují použití na společenské kulturní a na komerční výstavy, kdy pro první zmíněné jsou panely k dispozici bezplatně, zatímco pro komerční využití je pronájem za jeden panel stanoven na 600 Kč za den,“ popisuje podmínky zápůjčky panelů mluvčí radnice Jan Jireš. Každý žadatel je povinen minimálně sedm dnů před instalací poslat návrhy výstavy k odsouhlasení odboru kultury a cestovního ruchu městského úřadu.

V době, kdy panely nebudou nikým zapůjčeny, je bude využívat městské středisko volného času K-klub. (zan)