O penězích na opravu střechy kostela sv. Ignáce rozhodnou zastupitelé. Koncem příštího roku by se měl rozeběhnout i hodinový stroj

05. 06. 2021 Zprávy « zpět

Jičín – Oprava střechy kostela sv. Ignáce má letos postoupit do další fáze. Na opravu i tentokrát přispěje město, pokud zastupitelé na své nadcházející schůzi schválí navrženou dotaci 150 tisíc korun římskokatolické farnosti. Na konci příštího roku by se dokonce mohly po dlouhé době rozeběhnout i věžní hodiny. To bude záviset na rozdělení peněz z programu regenerace památkových rezervací.

„Město každoročně přispívá na opravu střechy kostela sv. Ignáce, v prvních letech se to týkalo především samotné věže. Loni proběhla první etapa opravy střechy. Letos má proběhnout druhá etapa, pokračovat by se mělo další dva roky, pak bude střecha kompletně opravena včetně říms,“ řekl místostarosta Jičína Petr Hamáček.

Radní doporučují zastupitelstvu schválit na letošní práce příspěvek ve výši 150 tisíc korun. Peníze budou použity jako podíl k dotaci z programu záchrany architektonického dědictví ministerstva kultury. Veřejné zasedání zastupitelstva se uskuteční ve středu 16. června.

Během příštího roku by měla proběhnout i renovace hodinového stroje. Časově náročná operace zabere řadu měsíců, kdy budou komponenty ošetřeny ve speciální lázni. „Pracovní skupina programu regenerace odsouhlasila, že prioritní akcí pro příští rok by měla být oprava hodinového stroje. Máme tak šanci, že na konci roku 2022 bude opraven,“ dodal místostarosta Hamáček.

Kostel sv. Ignáce je nejstarším v Jičíně a až do doby Albrechta z Valdštejna byl zasvěcen sv. Jakubovi. Vévoda však v rámci svých velkorysých plánů nechal vystavět nový kostel u Valdické brány a původní věnoval jezuitům, jež pozval do města. Ti jej nově vysvětili jako kostel sv. Ignáce. Nyní patří římskokatolické farnosti – arciděkanství Jičín.

V uplynulých letech kostel podstoupil postupnou rekonstrukci. Důležitá byla hlavně oprava věže, která již byla v havarijním stavu. Budova kostela vydala nečekaná tajemství. Po snesení svrchní části věže v listopadu 2014 byl v kovové makovici nalezen odkaz předků. Historický poklad obsahoval drobné mince, mapku, soupis tehdejších cen potravin a další listinné materiály. O několik let dříve kostel vydal ještě vzácnější nečekané dědictví, a to relikviář sv. Sekundiny a zapomenutý obraz od Karla Škréty. (zan)